27 Temmuz 2014 Pazar

İcra Takibi Ne Kadar Sürer?

İcra takibi bir alacaklının alacağını bir borçludan tahsil etmek için devleti devreye sokarak başladığı hukuki süreçtir. 

İcra takibinin çabuk sonuca ulaşabilmesi için öncelikli borçlunun borcunu ödeme niyetinin ve kabiliyetinin bulunması gerekir. 

İcra tehdidine rağmen borçlu borcunu ödemekte direniyorsa o zaman haciz yoluna başvurmaktan başka çare kalmaz. 

Borçlunun haciz yoluyla el konulan mal, hak ve alacakları borçlunun hayatını idame ettirmesi için zorunlu ise borçlu borcunu rızaen ödeyebilir. Ancak borçlunun direnmesi devam ediyorsa o halde haczedilen şeylerin paraya çevrilmesi gerekir. 

Kaba taslak bir hesap yapmak gerekirse, icra takibi borçlunun borca itiraza dair girişimi yoksa icra takibi başladıktan takriben 1 ay sonra kesinleşir. Kesinleşmenin bu kadar uzun sürmesinin sebebi borçluya gönderilen tebligatın parçasının geri dönüşünün ve tebligat parçasının dosyaya konulmasının süreç almasıdır. 

Takip kesinleştikten sonra borçlunun malvarlığı haczedilebilir ki takibinin kesinleşmesinin beklemeden haciz istenebilmesinin istisnası ihtiyati hacizdir.

Alacaklının borçlunun malvarlığını bulup haczettikten sonra tahsilat için bir adım atılmış olur. Borçlu, yukarıda belirtmiş olduğumuz gibi borcunu öderse alacak tahsil edilmiş olur. Borç tahsil edildiği için borçlunun malları üzerindeki haciz kaldırılması gerekir.

Görüldüğü üzere borçlunun eline tebligatın ulaşması sonucu borçlu hacizden korkup borcunu ödemesi ile takip hemen sonuçlanacağı gibi haciz konusu malvarlığının satılarak paraya çevrilmesini bekleme süreci sonuna kadar da icra takibi sürünceme de kalabilir.


Merak ettiğiniz pek çok konuya eski ve yeni site haritası bölümünden ulaşabilirsiniz. Bilgi paylaştıkça güzel. Cevabını bulamadığınız sorularınızı okuduğunuz yazının alt tarafındaki yorum bölüme yazı yazarak sorabilirsiniz veya iletişim bölümünden e-posta ile ulaşabilirsiniz.