27 Temmuz 2014 Pazar

Ücretsiz Avukat

Ülkemizdeki ekonomik şartların durumu ile kişi başına milli gelirin tartışmalı oluşu hizmetlerin ücretlendirilmesi ile ücretlerin tahsilini sorun haline getirmiştir. 

Avukatlık Kanuna göre avukatlık mesleği bir kamu hizmetidir. İşin içine kamu girince sık sık "Siz avukatlar olarak devletten de maaş alıyor musunuz?" sorusuna muhatap olmuşumdur. 

Bir avukat devletin bir kurumunda tam zamanlı veya sözleşmeli olarak çalışmıyorsa avukat devlette maaş almaz. CMK gereği zorunlu avukatlık müessesesi ile adli yardım bürolarında avukatlık yapan avukatların aldıkları ücretler ilgili listelerde yazılı olmaları ve parça parça başına olmak üzere düzenlenmiştir. 

Yukarıda istisnalar dışında avukat bürosuna gelen vatandaşın hizmetini görür ve bunun karşılığından ücretini alır. 

Avukat tutamayacak durumda  olanların masraflarının üstlenilmesi neticesinde avukatlık meslek mevzuatına göre yasaktır. Ancak ekonomik şartlar vatandaşı bu zorunlu duruma iter ve işi kaybetmek istemeyen avukatlarda masrafları üstlenerek dava almak zorunda kalırlar.  

Bunun dışında Barolar Adli Yardım Büroları vasıtası ile avukat tutamayacak olanlara bu hizmeti sağlarlar. Ancak baro herkese avukat atayacak diye bir kural yoktur. 

Ucuz etin yahnisinin yaman olduğunu hatırlatmakta fayda var.