9 Ağustos 2014 Cumartesi

Ev haczi kalktı mı? Ev icrası kalktı mı?

Borçluya icra dairesinden tebligat gelmiş. Panik için de beni arıyor. Ben ne yapacağım diyor. Büroya davet ediyorum. Öncelikli borçlu olup olmadığını borçlu ise borcunu ödeyip ödemediğini soruyorum. Ekonomik durumunun borcunu ödemeye yetmediğini anlıyorum. 
Borçlu borcunu icra tehdidine rağmen ödemez ise borçlunun malvarlığı haczedilir. Peki hangi malvarlığı? 

Öncelikle kolay paraya çevrilebilen malvarlığı haczedilebilir. Borçluya ait araba, çalışan borçlunun maaşı ve bankadaki hesabı tabi emekli maaşı hesabı ise haczedilemez. 

Borçlunun taşınmaz malvarlığından arsaları haczedilebilir, evi varsa haczedilebilir ancak haczedilen borçlunun hacze itiraza dair dava ile haczedilen evin haline münasip olup olmadığına bakılır. Bu şu demek, eğer borçlunun evi lüks bir ev ise örneğin yalı ya da villa bu evin satılmasına ile borçlunun hayatını idame ettirebileceği lüks olmayan bir apartman dairesi alınabiliyor ise yalı/villa satılır borçlu iki göz odası olan eve taşınır artan para icra borcun düşülür. 

Borçlunun başka malvarlığı yoksa evine hacze gidilebilir ancak haczedilebilecek eşyalar sınırlıdır. Bu yüzden resmiyette ev haczi tamamen kalkmamış ise de fiilen kalkmıştır. Borçlu veya ailesi için lüzumlu olan eşyadan birden fazla olması halinde ikinc eşya haczedilebilir. Örneği evde iki tane buzdolabı varsa ikincisi, iki tane bilgisayar varsa ikincisi gibi. Eskiden ev haczi borçluya tazyik amaçlı kullanılıyordu. Ortalama bir evdeki beşbin veya daha az değeri olan ikinci el eşyayı kimse almak istemez satmak isteseniz de bir o kadar masraf yapılması gerekmektedir. Artık haciz ve satış mümkün olmadığı için  borçluyu tayzik etmenin yolu kalmamış oluyor. 


Şahsi Cezasızlık Sebepleri Nelerdir? 
Hazırlık Soruşturması Nedir?
İnternette Porno İzlemek Suç mudur?

ve merak ettiğiniz pek çok konuya eski ve yeni site haritası bölümünden ulaşabilirsiniz.