8 Ağustos 2014 Cuma

Tutuklu veya Hükümlüye İcra Takibi

Avukatımız Ahmet bir icra takibi başlatmak için icra dairesinin yolunu tutar. Dosya icra müdürü tarafından UYAP'a kaydedilmesi için memura havale edilir. Memur borçlunun T.C. kimlik numarasını e-takipten çektiğinde ekranda borçlunun halen X Kapalı Ceza ve İnfaz Kurumu'nda olduğuna dair uyarı çıkar. Memur ne yapacağını bilmediği için kaydı bırakır ve dosyayı alıp müdürün yanına gider. Peki şimdi ne olacak?


2004 sayılı İcra ve İflas Kanunu m.54'te " Tatiller ve Talikler" başlığı altında bu durum düzenlenmiştir. 


4 - TUTUKLULUK VE HÜKÜMLÜLÜK HALİNDE:
MADDE 54(Değişik madde: 18/02/1965 - 538/25 md.)

Mümessili olmıyan bir tutuklu veya hükümlü aleyhine takipte, mümessil tayini vesayet makamına ait olmadıkça, icra memuru bir mümessil tayin etmesi için kendisine münasip bir mühlet verir ve takibi bu sürenin bitmesine bırakır. Bu mühlet içinde temsilci tayin edip icra dairesine bildirmiyen tutuklu veya hükümlü hakkında takibe devam olunur.

Mal kaçırılması ihtimali olan hallerde bu mühlet içinde de haciz yapılabilir.


Alacaklı biraz beklemek zorunda kalacak. Bir yıl ve daha uzun süreli mahkumiyet halinde kişinin kısıtlanması ve kendisine bir vasi atanması gerekiyor. Bu kişilere vasi atandıktan sonra tebligat vasiye yapılacak. Ancak verilen süreye rağmen borçluya vasi atanmaması halinde icra takibi sürdürülür. 

Peki süre verilmeden icra takibine devam edilirse ne olur?
Ödeme emrinin iptali için dava açılabilir. Açılan davada İcra Mahkemesi kendiliğinden icra takibinin durdurulmasına karar verir. Esasen buradaki tebligat yok hükmünde sayılacaktır.  

Görüldüğü üzere hukuk aceleye gelmiyor. Bir şekilde icra müdürü veya kaydı yapan memur ikna edilip borçluya ödeme emri gönderilmiş olsa bile ilerleyen aşamalarda usulsüz yapılan tebligat yok hükmünde sayılacağı için borçlu aleyhine yapılan tüm işlemlerde haliyle geçersiz sayılacak. 

Soru görüş ve önerileriniz için iletişim kısmında bize ulaşabilirsiniz. 

Şahsi Cezasızlık Sebepleri Nelerdir? 
Hazırlık Soruşturması Nedir?
İnternette Porno İzlemek Suç mudur?

ve merak ettiğiniz pek çok konuya eski ve yeni site haritası bölümünden ulaşabilirsiniz. Bilgi paylaştıkça güzel. Cevabını bulamadığınız sorularınızı okuduğunuz yazının alt tarafındaki yorum bölüme yazı yazarak sorabilirsiniz veya iletişim bölümünden e-posta ile ulaşabilirsiniz.