5 Kasım 2014 Çarşamba

Elektronik Ticaret Kanunu

Kısacası Elektronik Ticaret Kanunu olarak ifade edilen 6563 sayılı Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun 23/10/2014 tarihinde kabul edilerek yürürlüğe girdi. 


Elektronik ticaret ilişkin esas ve usulleri düzenleyen bu kanun ticareti ve ticareti ilişkin sözleşmeleri ve sair uygulamaları yaptırıma bağlıyor. 




Elektronik ortamdaki verilerin saklanması için öncelikle bir hizmet sağlayıcının bulunması gerekiyor. Hizmet sağlayıcı elektronik faaliyette bulunan gerçek ya da tüzel kişileri ifade ederken aracı hizmet sağlayıcı başkalarına ait iktisadi ve ticari faaliyetlerin yapılmasına elektronik ortamı sağlayan gerçek ve tüzel kişileri ifade ediyor. 

Hizmet sağlayıcı verileri saklamakla yükümlü olduğu için 3. maddeye göre bilgi verme yükümlüğü bulunuyor. Buna göre;
İletişim ve tanıtım bilgilerini, sözleşmenin teknik adımlarını, sözleşmeye erişim imkanları hakkında bilgi veriliyor.
 
Elektronik iletişim araçlarıyla verilen siparişlere ilişkin esaslar 4. madde ile belirleniyor. Buna göre;
Hizmet sağlayıcı; sözleşmenin şartlarının alıcı tarafından açıkça görülmesini, siparişin alındığını gecikmeksizin elektronik ilişkin araçlarıyla teyidi öngörüyor. 

Ticari iletişime ilişkin esaslar 5. madde ile düzenlenmiş durumda. Buna göre ticari iletişimde iletişimin adına yapıldığı gerçek ya da tüzel kişinin açıkça belirlenebilir olmasını sağlayan bilgiler sunulmalıdır. Ayrıca indirim ve hediye gibi promosyonlar ile promosyon amaçlı yarışma veya oyunların bu niteliği açıkça belirlenebilmeli, bunlara katılım ve bunlardan faydalanmanın şartlarına kolayca ulaşılabilmesi ve şartların anlaşılır olması öngörülüyor. 

6. madde ile ticari iletilerin gönderilmesi alıcı onayına bağlanıyor. Ancak kişi iletişim bilgilerini verirse ayrıca onay şartı aranmıyor. Esnaf ve tacirlere gönderilecek elektronik iletilerde alıcı onayı şart değil. 

7. madde ticari elektronik iletinin içeriği düzenleniyor. Alıcı onayına uygunluk şartları var. Hizmet sağlayıcıya ilişkin iletişim bilgilerinin ileti içinde bulunması gerekiyor. Başkası adına ileti gönderilmesine imkan tanınıyor. 

8. maddede ticari alıcı tarafından istenildiği zaman reddedilebilir. Red halinde 3. gün içinde alıcıya ileti gönderimi durdurulur. 

9. madde ile aracı hizmet sağlayıcıların içerinin hukuka uygun olup olmadığını araştırma yükümlülüğünü olmadığı öngörülüyor. Aracıların içeriği kontrol sorumluluğunu olmamasının hayatın olağan akışına aykırı olduğu kanaatindeyim. 

10. maddede kişisel verilen korunması yükümlülüğü hem hizmet sağlayıcılara hem de aracı hizmet sağlayıcılara yükleniyor. 

12. madde ile cezai hükümler düzenlenmiş. Kanunu aykırılık halinde cezalar bin liradan başlayıp  katlanarak artıyor. 

Sonuç olarak, e-posta adresine gelen spam niteliğindeki e-postalar, cep telefonumuza gelen istenmeyen mesajların sınırlandırılmasına yardımcı olacak. Ancak ileti gönderenlerin yabancı ülkelerin hatları veya sunucuları üzerinden gönderilen mesajlarla ilgili düzenleme olmayışı kanun boşluğu oluşturacak.