24 Nisan 2015 Cuma

Dilekçe Nasıl Yazılır?

Dilekçe yazma eğitim hayatımızda başlangıçta Türkçe derslerimizde sonrasında da özellikle lise çağlarından itibaren de sorunlarımızı çözmek için başvurduğumuz bir yoldur.

Dilekçe nasıl yazılır?
Dilekçe yazmak çok zor bir şey değildir. Dilekçenin sunulacağı makam ya da kişiye hitapla dilekçeye başlanarak sorununuzu ve talebinizi yazarsanız dilekçe sorununuzun çözüm anahtarını oluşturacaktır. 


Etkili Dilekçe Nasıl Yazılır?

Dilekçe yazmak kolay olmasına kolaydır da herkes dilekçe yazamaz bazen yazılan roman olur hiçbir şey anlaşılmaz. Dilekçeyi kısa ve öz yazmak gerekir. Dilekçeyi okuyup karar verecek makamdaki kişiyi sıkmamak gerekir. Unutulmamalıdır ki dilekçeyi okuyan kişi sizin vermiş olduğunuz dilekçe dışında onlarca dilekçeyi okumaktadır. Hukuk davalarında dilekçe davanın gidişatını etkileyen en önemli unsurdur. Dilekçenin zamanında verilip verilmemesi ayrı önem arz eder. 

Avukatlıkta Etkili Dilekçe Nasıl Yazılır? 
Bazı meslektaşlar özel hukuka ilişkin davalarda iddianın ve savunmanın genişletilmesi yasağını ceza davalarında da savunma özgürlüğünü dayanak göstererek sayfalar dolusu dilekçe yazarlar. Hatta bu dilekçelerinde hukuki müesseseyi anlatır dururlar. Samimi olduğum emekli hakim bir tanıdığıma avukatların verdiği dilekçeleri okuyor musunuz diye sorduğumda dosyaya giren tüm dilekçeleri okuyoruz ancak çok detaylı dilekçeler iş yoğunluğu ile bağlantılı bazen kafamızı karıştırıyor demişti. Bende bu sözden kendime ders çıkararak o günden beri dilekçeleri kısa ve öz tutmaya özen gösteririm. Dava üzerindeki belirli bir husus üzerinde dikkati toplamak için dilekçelerimde o konuyu işler ve irdelerim. Özellikle hakimlerin meslekleri gereği bilmeleri gereken hususlarda detaya girmeye gerek yoktur. Usul tartışmalarının davanın gidişatı etkilemeyecek ise davayı uzatmaktan başka işe yaramadığını gözlemlemişimdir. 

Çoğu zaman dilekçelerde talepte bulunup ret cevabı almak avukatların yazgısı olmuştur. Yazılacak dilekçelerde hem müvekkilimizi hem de kendimizi bağlamamak için dikkatli olunması gerekmektedir. 

Saygılarımla. 

İcra Takibi Ne Kadar Sürer?
Hukuk Fakültesi Öğrencisine Tavsiyeler
Şahsi Cezasızlık Sebepleri Nelerdir?
Davaya Gitmezsem Dava Düşer mi?
Avukatlıkta Branşlaşma
İcra Takibi Ne Zaman Başlar?
İcra Dosyası Silinir mi?
Savaş ve Barış Hukuku


ve merak ettiğiniz pek çok konuya eski ve yeni site haritası bölümünden ulaşabilirsiniz. Bilgi paylaştıkça güzel. Cevabını bulamadığınız sorularınızı okuduğunuz yazının alt tarafındaki yorum bölüme yazarak sorabilirsiniz veya iletişim bölümünden e-posta ile bize ulaşabilirsiniz.