28 Nisan 2015 Salı

Hırsızlık Malını Satın Alma

Kanunu bilmemek mazeret sayılmaz. Bir kişi, eyleminin suç olduğunu bilmemiş olsa bile cezalandırılır. Hukuku bilmeyenler bilmeden bir suça karışarak suçlu konuma düşebilirler. 

Suç eşyasının satın alınması veya kabul edilmesinin özel ve en yaygın türü olan hırsızlık malını satın alma suçu "ben çalmadım ama hırsız muamelesi gördüm" diyen kişinin yargılandığı ve hatta ceza aldığı tipik durumdur. 
Hırsızlık malını satın almanın en tipik hali yükte hafif pahada ağır olan elektronik cihazlarda ve özellikle cep telefonlarında karşımıza çıkmaktadır. 

Altın hırsızlığından elde edilen mücevheratın kaydı, seri numarası yoktur. Altını hırsızlayan altını paraya çevirirken sorun yaşamaz. Uhdesindeki altının belgesi yoktur. Bu yüzden altın hırsızlarından mal alan kuyumcu ya da 3. şahısların tespiti zordur. Ancak cep telefonu hırsızlıklarında durum farklıdır. Şöyle ki;

Cep telefonunu hırsızladığı tespit edilen kişi hırsızlık suçundan yargılanır. Cep telefonu alım-satımı ile uğraşan kişi sim kartını cep telefonunun çalıştığını denemek için kullandığında İMEİ numarası GSM operatörünce tespit edileceği için cep telefonunu hırsızlayan kişi konumuna düşebilir. Bu kişi cep telefonunu hırsızlamadığını ispatlamak zorundadır. 

Cep telefonu alım-satımı ile uğraşan kişi bu telefonu başkasına sattığında o telefonu parası ile alan ve yine telefonu başkasına satan silsiledeki yer alan diğer kişiler hırsızlık malını satın almaktan dolayı suçlanacaklardır. Bu kişilerde cep telefonunun suça karışmış olup olmadığı bilmediklerini ispatlamak zorundadırlar. 

Cep telefonlarının ilk yayıldığı günlerde cep telefon fiyatları el yakıyordu. Özellikle ithalatın nadir olduğu bu dönemlerde cep telefonları yüksek fiyatla el değiştiriyorlardı. Hırsızlanan cep telefonları yüksek fiyata alıcı buluyordu. 2. el cep telefonu alım satımı marka ve modellerin hızlı yenilenmesiyle daha az gelir elde eder hale geldi.

Suç eşyasının satın alınması veya kabul edilmesi

MADDE 165. (1) (Değişik: 26/6/2009 – 5918/3 md.) Bir suçun işlenmesiyle elde edilen eşyayı veya diğer malvarlığı değerini, bu suçun işlenmesine iştirak etmeksizin, satan, devreden, satın alan veya kabul eden kişi, altı aydan üç yıla kadar hapis ve onbin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır.

Bazı hırsızlık türlerine daha fazla yaptırıma tabi olan bu suç ceza politikası açısından eleştirilmektedir. Bazı durumlarda bu suçtan yargılanan kişiler neredeyse hırsızlıktan daha fazla ceza alır hale gelmişlerdir. 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nda mülga 765 sayılı TCK'dan farklı olarak kast ve olası kast ile işlenebilir bir suçtur. Bu suç bilmeden de işlenen bir suçtur. Eski kanunda farklı olarak bilerek ibaresi kullanılmamıştır. 

Sonuç olarak çok sık karşılaşılan bu suçun mağduru olmamak için 2. el eşya ve özellikle cep telefonunu ilk sahibini bilmediğimiz kişilerden kesinlikle almamak gerekmektedir. Aksi halde hiç hesapta yokken yargılanabilir ve ceza alabilirsiniz. 

Merak ettiğiniz pek çok konuya eski ve yeni site haritası bölümünden ulaşabilirsiniz. Bilgi paylaştıkça güzel. Cevabını bulamadığınız sorularınızı okuduğunuz yazının alt tarafındaki yorum bölüme yazarak sorabilirsiniz veya iletişim bölümünden e-posta ile bize ulaşabilirsiniz.