28 Nisan 2015 Salı

İcra ve İflas Kanunu Yönetmeliği Ekleri

İcra ve İflas Kanunu  alacak verecek ilişkilerinde tahsilatın devlet yardımıyla nasıl yapılacağının düzenleyen temel kanundur. Alacaklıya, borçluyu rencide etmeden, alacağını yasal yollardan tahsil ekle imkanı sağlar.



İcra ve İflas Kanunu uygulama için tek başına yeterli olmadığı için başta icra dairesi yetkilileri olmak üzere alacaklıya ve borçluya yol gösterici İcra ve İflas Kanunu Yönetmeliği çıkarılmıştır. 

İcra ve İflas Kanunu Yönetmeliği uygulama birliği oluşturmak için kanunda ismi geçen evrakları matbu basılı kağıt örnekleri haline getirmiştir. Bu örnekler Türkiye'nin her yerinde aynıdır. Bu örnekler içinde en önemli ve en sık kullanılanlarını sizlerle paylaşmak istiyorum. 

Örnek No: 1 Takip Talebi 
Örnek No: 4-5 İcra Emri 
Örnek No: 7 İlamsız Takipte Ödeme Emri 
Örnek No: 10 Kambiyo Senedine Özgü Takipte Ödeme Emri
Örnek No: 13 Kiralara İlişkin Takipte Ödeme Emri 

İcra müdürlüğünde başlatılacak icra takibinde icra işlemleri alacaklının veya vekilin icra müdürlüğüne vereceği Örnek No: 1 takip talebi ile başlar. 

İcra Müdürü alacak bir mahkeme kararına dayalı ise borçluya Örnek No:4-5 İcra Emri gönderilir.

İcra Müdürü alacak bir mahkeme kararı veya kambiyo senedine dayalı değilse borçluya Örnek No: 7 İlamsız takipte ödeme emri gönderir. 

İcra Müdürü alacak bir kambiyo senedine dayalı ise borçluya Örnek No: 10 kambiyo senedine mahsus haciz yoluyla takipte ödeme emri gönderir. 

İcra Takibi Nedir isimli yazımızda icra takibine ilişkin daha detaylı bilgi vermiştik. 

Gelen evrak tebligat zarfı içinde imza karşılığı muhataba veya kanunda belirtilen kişiler ile muhtara tebliğ edilir. Tebliğ tarihinden itibaren her biri için farklı süreler başlar. Bu sebeple eğer yukarıda belirttiğim en yaygın icra evrakları veya içerinin ne olduğunu anlayamadığınız bir icra takibi evrakı ile karşı karşıya kalırsanız itiraz ve sair haklarınızı kaybetmemek için evrak ile en yakın avukata müracaat etmekte fayda vardır. Aksi halde süreler kaçırılır ise hak kaybı durumu söz konusu olabilir. 

Saygılarımla



ve merak ettiğiniz pek çok konuya eski ve yeni site haritası bölümünden ulaşabilirsiniz. Bilgi paylaştıkça güzel. Cevabını bulamadığınız sorularınızı okuduğunuz yazının alt tarafındaki yorum bölüme yazarak sorabilirsiniz veya iletişim bölümünden e-posta ile bize ulaşabilirsiniz.