29 Nisan 2015 Çarşamba

Taahhüdü İhlal Suçu

Avukatlığa başladığım yıllarda mal beyanında bulunmamak suçtu. Borçlular icra tebligatı ellerine ulaştıktan sonra yasal süresi içinde mal beyanında bulunmaz iseler haklarında icra ceza mahkemesine açılan ceza davası ile 10 gün hapis cezasına mahkum oluyorlardı. 
O günlerde ticaret ile uğraşan bir müvekkilim işçisine yapılıp bir kenarda unutulan tebligat ve devamında hakkında açılan ceza davasından haberdar olmadığı için yurt dışına çıkış yaparken Atatürk Havaalanı'nda yakalanmıştı. Alacaklının şehir dışında faaliyette gösteren avukatları talimat haczi için kendilerini ayarlayamadıklarından borçlu müvekkil icra takibinden haberdar olmamıştı. 

Ekonomik suçlara ekonomik ceza verilmesi ilkesinden yola çıkarak verilen Anayasa Mahkemesi kararı ile mal beyanında bulunmamaya verilen hapis cezası kaldırıldı.  

İcra ceza mahkemelerinin iş yükünün hafiflemesi sonrasında özellikle 2008 krizi sonrasında patlayan karşılıksız çek keşide etme suçuna ilişkin ceza dosyalar yine ekonomik suçlara ekonomik ceza verilmemesi ilkesinin sorgulanmasına neden oldu. Karşılıksız çek keşide etmenin suçunda ceza infazlarının önce taahhütle durdurulması sonra yasal düzenleme ile olmaktan çıkmasından sonra borçlular açısından bu sorun da aşılmış oldu.

Geçenlerde gazetede okumuş olduğum bir yazıda taahhüdü ihlal suçunda 500 bin kişi hakkında ceza verildiği ve yakalama kararının çıkarıldığını, cezaevlerinde yer olmadığı için taahhüdü ihlal suçundan ceza alanların yakalanmadığı haberini okudum. Diken üzerinde her an yakalanmaya bekleyen taahhüdü ihlal suçu cezalılarının  durumu ayrı bir mağduriyet yaşanmasına sebebiyet vermektedir. Cezanın infazı kişi borçtan kurtarmamakta 3 ay kadar hapis cezası yanında haciz baskısı altındadır. 

Seçim maratonunun sonuna yaklaştığımız şu günlerde Ana Muhalefet Partisi Genel Başkanı gelecek seçimde iktidara gelmesi halinde taahhüdü ihlali suç olmaktan çıkaracaklarını vadetti. 500 bin taahhüdü ihlal suçu mağdurunu aileleri ile birlikte hesaba kattığımızda bu vaadin 3-4 milyonluk bir kitleyi etkilediğini söyleyebiliriz. 

Taahhüdü ihlal suçu ile borçluya borcunu ödetmek alacaklının elindeki son çaredir. Ancak ekonomik koşullar ve icra dosya sayısının artması borçlunun ödeme imkanlarını zor hatta imkansız hale getirmektedir. Birden fazla icra dosyasını taahhüt vermiş olan birinin tüm gelirini takside yatırmak dışında şansı kalmamaktadır.

Sonuç olarak borcu ödettiremeyen bir alacaklı için taahhüdü ihlalden hapis cezası çıkartmak müvekkile hesap veren alacaklının ben elimden geleni yaptım ama ödemedi demenin son ifade ediş şeklidir. 

Saygılarımla  


İcra Dosyası Silinir mi?
İcra ve İflas Kanunu Yönetmeliği Ekleri
İcrada Gayrimenkul Satışı

Diğer yazılarımız için sağ alt taraftaki içindekiler kısmını tıklayınız.

ve merak ettiğiniz pek çok konuya eski ve yeni site haritası bölümünden ulaşabilirsiniz. Bilgi paylaştıkça güzel. Cevabını bulamadığınız sorularınızı okuduğunuz yazının alt tarafındaki yorum bölüme yazarak sorabilirsiniz veya iletişim bölümünden e-posta ile bize ulaşabilirsiniz.