3 Haziran 2015 Çarşamba

Rehinli Araçlar, Hacizli Araçlar, Yakalamalı Araçlar

Türkiye'de 19 milyonun üzerinde trafiğe kayıtlı araç bulunuyor. KDV ve ÖTV gibi mali yükümlülüklerden dolayı araç fiyatları diğer ülkelerdekinin 2-3 katı fiyata satışa sunuluyor. 


Hal böyle olunca araç satın almadaki finans sorunu banka ve finans kurumlarından çekilen kredilerde çözülmeye çalışıyor. Banka kredi taliplisinin sicilini bankaların ortak veritabanından sorguladıktan sonra kredi çıkıyor. Araç ruhsatına rehin ve satılamaz şerhi işleniyor.

Kredi ödemelerinde aksama yoksa son ödemeye müteakip araç sahibi rehnin kaldırılmasına ilişkin yazı ile aracın üzerindeki satılamaz şerhini kaldırıyor.  

Kredi ödemelerinde sıkıntı varsa tüm ödemelere rağmen ödeme gerçekleşmezse banka/finans kuruluşu araç sahibine ihtar gönderiyor ve buna müteakip icra işlemlerine başlıyor. 

Kredili araç üzerinde rehin olduğu için aracın yakalanması sonrası satışından elde edilecek para önce rehin alacaklısına ödeniyor. 

Aracın üzerinde rehin yoksa ve araca herhangi bir borçtan dolayı haciz konulmuşsa araç üzerindeki diğer hacizlere bakılıyor. 

Bir araç üzerine birden fazla haciz veya yakalama konabilir  mi? Bu teorik olarak mümkündür ancak aracın satışından elde edilecek gelir ile borç miktarı kıyaslandığında genellikle aracın satışından elde edilecek gelir düşük kaldığından hacizde alt sıralarda olan alacaklılar araç satışını istemezler. Kaldı ki yakalama için yerine göre değişiklik göstermekle beraber icra müdürlükleri araç başına 1.000.TL'den daha fazla avans talep ediyor. 

Geçenlerde uzun zaman önce yakalama talep etmiş olduğum bir araç için birisi beni telefon ile arayarak yakalamalı aracın yerini ihbar etti. Bu kişiden almış olduğun yardım neticesinde aylardır bulunamayan araç bir çırpıda yeddi emine götürüldü. Fiili haciz ve kıymet takdiri işlemine müteakip satış işlemlerine başlayacağız. 

Bir araç üzerine sırf haciz konulması borçluyu caydırmıyor. Araç yakalanıp yeddi emine çekildiğinde borçlu, alacaklı veya vekili ile irtibatı geçip borcunu ödeme yolunu tercih edebiliyor. Eğer ödeme kabiliyeti yoksa araç satılıyor.  


İcra ve İflas Kanunu Yönetmeliği Ekleri 


Diğer yazılarımız sağ alt taraftaki içindekiler kısmını tıklayınız.

ve merak ettiğiniz pek çok konuya eski ve yeni site haritası bölümünden ulaşabilirsiniz. Bilgi paylaştıkça güzel. Cevabını bulamadığınız sorularınızı okuduğunuz yazının alt tarafındaki yorum bölüme yazarak sorabilirsiniz veya iletişim bölümünden e-posta ile bize ulaşabilirsiniz.