12 Ekim 2015 Pazartesi

An kara

Cumhuriyetin başkenti. İsmi Angara, Angora iken zamanla dönüşmüş Ankara olmuş. Ama artık akıllara An kara olarak kalacak. 

Cumhuriyetin başkenti 10.10.2015 saat 10'da ardarda patlayan iki bomba neticesinde hayatlarını kaybeden 100 vatandaşımıza mezar oldu. Cumhuriyet tarihinin en büyük terör saldırısı ile 100 canımızın ailelerinin hayatı aniden karardı. 

Atatürk'ün Kurtuluş Savaşı mücadelesini yürütmüş olduğu Ankara Garı aslında simgesel öneme sahip. Çünkü cumhuriyetin temelleri burada atıldı. Atatürk Çankaya köşkünden önce Ankara Garını kendisine ikametgah olarak seçmişti. 

Cumhuriyet düşmanlarının 100 kişinin canını aldıkları Ankara Garı, "Cumhuriyeti başladığı yerden bitireceğiz" şeklindeki subliminal mesajı içeriyor. 

Mehmet Ali Şahin'in bu olayda güvenlik zafiyeti olduğu yönündeki açıklamaları devletin en güçlü olduğu yerde en büyük terör saldırısının nasıl gerçekleşebileceği yönündeki tartışmaları alevlendirdi. 

Türkiye kolay ölümlerin yaşandığı bir ülke. Binlerce insanımızı trafik kazalarında kaybediyoruz.  Cinsel açlık kaynaklı olaylar kamuoyunda Özgecan Cinayeti kadar çok medyatik olamıyor. Namus cinayetleri ve benzer kökenli şüpheli ölümler kanayan diğer bir yara. 

Terör tarihi konusunda uzman değilim ama hiçbir ülke terörden bu kadar uzun süreli, geniş alanda etkili ve geniş katılımlı olarak etkilenmedi. 

Yayın yasağı ile medyadan terör olayı ile ilgili gelişmeleri hakkında haberdar olamayacağız. Hazırlık soruşturması hakkında alınan gizlilik kararı ile de gerçek suçluların bulunması ile ilgili yasal süreçten haberdar olamayacağız. 

Toplu ölümlere toplumsal tepki veriyorken bilinçlerimizde rutin hale gelen bir elin parmaklarını geçemeyecek kadar insanımızın canının kaybındaki tepkisizliğimiz şaşırtıcı durumda. Bu kayıplar haber bültenlerinde bir dakikalık yer kaplamıyor bile. 

Zor günlerin geçmesi dileği ile. 

Saygılarımla