Sayfalar

17 Mart 2024 Pazar

Yabancı Dil Öğrenme Sürecini İyileştirmeye Yardımcı Olabilecek 12 İpucu

Kendi ana dilinizi ne kadar zamanda öğrendiğinizi hiç düşündünüz mü?

Kendi ana dilimizi tam ve doğru olarak kullanabiliyor musunuz?

 

Bazı insanlar çevresel ve içsel yargılardan dolayı kendilerine yabancı dil öğrenme konusunda blokaj uyguluyorlar. Yeni doğmuş bir bebek ebeveynlerinin ana diline maruz kaldıkça ana dili öğrendiği gibi yetişkinler de bebekler ya da çocuklar kadar hızlı olmasa da  bir yabancı dili öğrenebilirler.

Yabancı dil öğrenmek bazı insanlar için zorlayıcı olabilir, ancak sabır, düzenli ve disiplinli çalışma ve etkili stratejilerle başarılı olabilirsiniz.

Yabancı dil öğrenme sürecini iyileştirmeye yardımcı olacak 12 ipucu;

1. Hedef Belirleyin:  Hangi dilde ne seviyede ilerleyeceğinize dair bir hedef belirlemeniz gerekir. Hedef belirlemek ilerlemenize yardımcı olur. Hedeflerine ulaşmak için bir yol haritası çizmeniz gerekmektedir. Bu yol üzerinde ulaştığınız her bir kilometre taşı yabancı dil öğrenme serüveninizde sizi motive edecektir.

 

2. Düzenli Çalışma: Yabancı dilde başarıya ulaşmanın bir diğer yolu da günlük çalışmaktan geçmektedir.  Bir gün iki saat çalışıp üç çalışmamaktansa düzenli olarak her gün yarım saat çalıştığınızda daha çok verim alacaksınız.

3. Dil Kursu/ Dil Koçundan Destek Alma: Dil kursları ya da dil koçları dersler başlamadan önce öğrencinin seviyesini tespit ederler. Öğrencinin seviyesi belirlendikten bu seviyeye uygun bir çalışma planı ve kaynak seçimi yapılmak suretiyle derslere başlanır. Kurs ya da dil koçu öğrenciyi disiplinli çalışmaya teşvik eder.

4. Dil Değişimi (Tandem) : Dil değişimi yapabileceğiniz bir tandem bulmak suretiyle öğretirken öğrenme yönteminin ne kadar faydalı olduğunun farkına varacaksınız. Gerçek hayatta ihtiyacınız olan kelime ve cümlelere ağırlık vermiş olacağınız için dil gelişim hızınız göreceli olarak artmış olacak.

5. Dil Programları: Duolingo, Babel ve benzeri dil programları tek başına yeterli olmamakla beraber dil öğrenmede yardımcı kaynak olarak kullanılabilir. Tekrar esasına dayalı bu programlar ile yabancı dil derslerinde öğrenilen bilgileri pekiştirmek kolaylaşmaktadır.

6. Dil Öğrenme Kaynakları: Basılı ve/veya dijital kaynaklar üzerinden yapacağınız öğrenme sistematik olduğu için öğrenciyi disiplinli öğrenmeye teşvik eder. Bu kaynakları kullanırken ki dil öğrenme hedefinizi sayfa ya da ünite şeklinde belirlemek faydalı olacaktır. Öğrenme materyallerinin çeşitlendirdikçe her bir dil becerinizi ayrı ayrı geliştirme imkanı bulacaksınız.

7. Yabancı Dili Günlük Hayatta Kullanma: Yabancı dilinizi ders ya da alıştırmaya ayırdığınız zamanlarda da kullanarak ilerleme sağlayabilirsiniz. Telefonunuzu öğrenmek istediğiniz yabancı dilde kullanarak işe başlayabilirsiniz.

8. İnsanlarla İletişim Halinde Olun: Büyükşehirde yaşayanlar öğrendikleri dili konuşan insanlarla karşı karşıya kalma ihtimali olan turistik yerlerde dolaşırlarken o dile maruz kalırlar. Küçük şehirlerde yaşayanlar çevrimiçi gruplarda tanıştıkları yabancılarla iletişime geçebilirler.

9. Dil Anlama ve Dinleme Becerilerini Geliştirme: Dil becerilerini dengeli bir şekilde geliştirmeye çalışmak önemlidir. Sadece okumak ya da not tutmak yabancı dilinizi geliştirmeye yetmez. Buna ilaveten konuşarak ve dinleyerek yabancı dilinizi geliştirebilirsiniz. Film veya dizi izlemek, şarkı veya podcast  dinlemek toplu taşıma kullanırken yapılabilecek dil öğrenme sürecini iyileştirmeye yardımcı olacak faaliyetlerdir.

10. Sabır: Yabancı dil öğrenmek zaman alabilir. Hedeflerinize ulaştığınızda kendinize vereceğiniz küçük hediyeler sabrınızın karşılığı olabilir.

11. Konuşma Kulüpleri: Yüz yüze ya da çevrimiçi organize edilen konuşma kulüplerine katılarak pratik yapabilir. Birlikte öğrenmek için kendi konuşma kulübü kurmanız için neler mümkün.

12. Dil Sertifika Hedefleri: Dil öğrenme sürecinizi ölçüp değerlendirmek ve hedef belirlemek için seviye tespit sınavlarına ya da TOEFL, TELC gibi sınavlara girebilirsiniz.