4 Mayıs 2014 Pazar

Grey's Anatomy

Bu dizinin ismini ilk duyduğumda ABD'nin en ünlü anatomistlerinden Henry Gray'ın Gray's Anatomy  kitabı aklıma gelmişti. Ancak daha sonra diziye ismi veren senaristlerin harf hatası yapmadıklarını, dizinin isminin dizinin temel karakterlerinden olan Meredith Grey'den geldiği anlıyorsunuz. 

Meredith ve arkadaşları daha sonra ismi trajik uçak kazası ile değişecek olan Seattle Grace Hastanesi'nde uzmanlık eğitimi alan cerrahi asistanlarıdır. 


Diğer medical drama dizilerinden farklı olarak bu dizini her bir bölümünde diğer bölümlerden bağımsız olarak sinema tadını yaşıyorsunuz. 

1. sezonunun 1. bölümü 2010 yılı haziran ayından izlemiş olduğum bu dizinin her biri 20 civarından olan ilk 6 sezonunu (126 bölümünü) 2 hafta içinde gece gündüz uyumadan bitirmiştim. 

03.05.2014 tarihinden dizinin 10. sezonunun 22. bölümünü izledim. Bu bölümde başarılı bir kalp cerrahı olarak yetişen Cristina Yang, Avery Ödülünü kazanamaması sonrasında adeta değişiklik olsun diye Zürih'e davet üzerine bir bilimsel toplantıya gider. Bu toplantıda Dr. Preston Burke ile karşılaşır. Burke Yang'i kendisinin yerine yerleştirmek için onu Zürih'e davet etmiştir. 

Dizi'nin yapımcısı olan ABD'li ABC firmasının internet sitesinde dizinin 11. sezon için devam etme kararı alındığını ancak bu sezonda Cristina Yang'in diziye devam etmeyeceğini üzülerek öğrenmiş bulunmaktayım. 

Hani çok yakınınız olmadığı halde birini kaybettiğinizde içinizi bir hüzün kaplar. Bu kayıp sizin için hayati olan "canım" diye niteleyebileceğiniz kadar önemli bir değildir ama ara sıra bu kişi aklınıza gelir ve buruk bir duygu yaşarsınız. Benim için de Cristina Yang öyle biridir. Dizide yer almayacağını için üzülüyorum. Yang kurgusal bir karakter, kurgusal bir hastanede çalışan bir kalp cerrahisi kahramanı.  Benim gözümde Denton Cooley'in ya da Debakey'in yerini alacak hayali bir kahraman. 

Kanadalı bir oyuncu olan Sandra Oh Cristina rolünde o kadar başarılı ki sanki kendisini oynuyor. Öyle hırslı bir cerrah ki hırsı başarının sebebi ama aynı zamanda duygusal boşlukta yaşamışlığının kaynağı. Hayatını birleştireceği gün nikahtan kaçan Burke'tan sonra askeri travma cerrahı ile Hunt ile yaptığı evlilik de hırslarının kurbanı oldu. Tercihini mesleğinden yana kullandı.  

Amerikan literatüründe fellowship olarak tabir edilen uzmanlık sonrasındaki eğitim sürecine müteakip dünya çapında başarı elde eden bir karakter oldu. Sınırsız fonlara sahip Zürih'teki özel araştırma hastanesinden Dr. Burke'ın yerine geçerek başarıdan başarıya koşacak. 

ER dizisi ile üne kavuşan George Cooley gibi Sandra Oh'ın da oyunculuk dünyasında başarıdan başarıya koşacağı konusunda şüphem yok.  Ancak Cristana karakterinin diziden ayrılmasından sonra bu dizinin daha ne kadar devam edeceği konusunda şüphelerim yok desem yalan olur.