7 Kasım 2016 Pazartesi

Haftanın Filmi: Dağ 2

1986 tarihli Top Gun isimli ve amerikanın en üst düzey havacı birliğindeki pilotların yaşamı konulu Amerikan filmi, o günün koşullarında neredeyse uçakları uçuracak pilot bulamayan, ABD Hava Kuvvetlerinin desteği ile, ABD Hava Harp Okulu'nu yeniden popüler hale getirmeyi amaçlamaktaydı.
IŞİD ve dolaylı olarak PYD'ye karşı savaşmayı amaçlayan Türk Ordusu'nun Rakka Operasyonu'nun katılma arifesinde Dağ 2 filminin çevrilmesine vermiş olduğu destek Top Gun filmini aklıma getirdi.

Dağ 1 isimli film Röle İstasyondaki antenin tamiri için görevlendirilen bir uzman, bir subay, bir uzun dönem silahlı asker ile kısa dönem askerin teröristler ile çatışmasını konu almaktaydı. Filmin sonunda silahı psikolojik rahatsızlığı nedeniyle elinden alınan Bekir ile kısa dönem asker Oğuz hayatta kalmayı başarmıştı. 

Dağ 1 filminin devamı nitelindeki Dağ 2 filminde, Bekir ile Oğuz teskere bırakarak özel kuvvetlere katılmak için müracaatta bulunurlar.  Her ne kadar Bekir ayağından sakat ve Oğuz da çatışma tecrübesi olmayan askerler ise de, Dağ 1 filminde şehit olan komutanları ile devre arkadaşı olan özel kuvvet birlik komutanı Yarbay Veysel zorlu bir eleme sürecinden sonra, Bekir ve Oğuz'u Özel Kuvvetlere alır. 

Birbirinden ayrılmaz bir ikili olan Bekir ve Oğuz 5-6 yıllık eğitim sürecinden sonra özel kuvvetlerde ilk görevlerine Yarbay Veysel komutasındaki 7 kişilik bir timle birlikte katılırlar. 

Timin görevi muhalif gazeteci Ceyda'yı (Ahu Türkpençe) Kuzey Irak'ta IŞİD'in elinden kurtarmaktır. Başarılı bir operasyonla Ceyda'yı kurtaran tim Türkiye'ye dönmeden önceki son gün Türkiye'ye yakın konumdaki bir Türkmen köyünde kuşatılırlar. Köyde eli silah tutan tek bir erkek ile yaşlılar, kadınlar ve çocuklar vardır. Kendilerini kurtarmaya gelen helikopterle çocukları gönderen 7 kişilik tim köyü savunma pozisyonu olur. 

Çatışma neticesinde tim, başta Kurmay Yarbay Veysel olmak üzere kayıp verir. Köydeki yaşlılar ve kadınlar kurtulur. 

15 Temmuz Darbe Teşebbüsü sürecinden sonra Özel Kuvvetler bir kez daha kamuoyu gündeminin birinci sırasına oturmuştu. Bu film ile uzun soluklu bir eğitim sürecinden sonra operasyonlara başlayan Özel Kuvvetlerin eğitimlerinin kısa da olsa bilgi sahibi olduk. 

Düşük yoğunluklu sıcak çatışmalara sahne olan çevre ülke topraklarına özlenen barışın gelmesi dileği ile. 

Saygılarımla