17 Mart 2024 Pazar

Ana Dilimizi Nasıl Öğreniyoruz?

 

Ana Dilimizi Nasıl Öğreniyoruz?

Yabancı dil öğrenme merakım 1992 yılında İngilizce öğrenmeye başladıktan çok kısa bir süre sonra yabancı dil öğretmeye evrildi.

Peki sürdürülebilir bir şekilde nasıl İngilizce öğrenecektim ve öğretecektim. Çünkü bir taraftan öğrenirken bir taraftan da öğretme sürecim devam etmekteydi. 

Öğretme tecrübelerim arttıkça bu yazının konusunu teşkil eden dil becerilerine odaklanmanın hem öğrenmeyi hem de öğretmeyi daha kolay hale getirdiğini algıladım. 


Dinleme

Baba Ve Oğul, Bebek, Baba, Çocuk, Aile

Photos: www.pixabay.com/tr


Babasının kucağında gördüğünüz bu sevimli bebek daha henüz anne karnındayken bir dili oluşturan sesleri, kelimeleri ve kelime öbeklerini duymaya başlıyor.  

Anne ve babasının birbirlerine ve kendisine yönelik olan sevgisi, bebeğin dil gelişiminde o kadar önemli bir rol oynuyor ki dil gelişimi zekanın belirleyici bir unsurların birisi oluyor.








Konuşma

Bebek, Erkek, Çağrı, Çocuk, Iletişim, Sevimli, Ifade

Photos: www.pixabay.com/tr


Bebekler bir yaşındayken konuşmaya başlıyorlar. Ebeveyn ve kardeşlerinden duyduklarını taklit ederek konuşma becerilerini geliştiriyorlar.

Etrafımızdaki insanlarla etkili iletişim kurmak için vücut dili, jest ve mimikler yanında konuşma iletişim becerilerinin temelini  oluşturuyor. 









Okuma 

Tasviri, Portre, Bebek, Yüz, Ruh Hali, Genç, Çocuk

Photos: www.pixabay.com/tr


Okul öncesi eğitimde okuma yazma hazırlık dersine katılan çocuk, okul öncesi eğitim sonrasında okuma yazma çalışmalarına başlar. Okuma ile birlikte çocuğun ufku genişlemeye başlar. 








Yazma

Kız, Çocuk, Liseli, Öğrenci, Not Defteri, Kitap, Notu

Photos: www.pixabay.com/tr


Harfler yazı yazmak için kullanılan sembollere verilen isimdir. Harflerin birleşmesi ile oluşan kelimeler başka kelimeler ile birleştirerek cümleleri oluşturuyor ki bu şekilde duygu ve düşünceler ifade edilebiliyor. 







Dilbilgisi 

Dilbilgisi, Büyüteç, Kitap, Sözlük

Photos: www.pixabay.com/tr


Dilbilgisi kuralları ile dilin kuralları belirlenmiş oluyor. Bu şekilde çocuk ana dilini doğru bir şekilde okuyup yazabiliyor. Çocuk edebi eserleri okuyama başladıktan sonra entelektüel gelişim göstermeye başlıyor. 








Kelime Bilgisi 

Kız, Ingilizce, Sözlük, Çalışma, Okul

Photos: www.pixabay.com/tr

                                                             

Yetişkin olma yolunca koşarak ilerleyen çocuk okuduğu materyal sayısı arttıkça, anlamanı bilmediği kavramları sözlük ve ansiklopedilerden arayıp öğrendikçe kelime hazinesi gelişiyor. Okuduğunu yazdığını anlayan birey duygu ve düşüncelerini geniş bir kelime dağarcığı vasıtasıyla anlatma becerisine sahip oluyor. 

Sonuç olarak bireyin doğup büyüdüğü aileden ve toplum çevresinden öğrendiği ana dili bireyin kendisi ile içinde bulunduğu toplum arasında en önemli bağı oluşturmaktadır. 

Ana dilden sonra yabancı bir dili öğrenmek, bazı insanlar için zorlayıcı olabilir. Öğrenciye özel çalışma yöntem ve etkili stratejilerle yabancı dil öğrenemeyecek birey yoktur diyebiliriz.