21 Ağustos 2013 Çarşamba

UYAP ve Sanal Hukuk Sistemi


UYAP ve Sanal Hukuk Sistemi

 Adli sistemdeki değişikliklerin farkında mısınız? Türk Yargısı Sistemi bilgi teknolojileri ışığı altında kabuk değiştiriyor. Avukatlık bürolarında ciltler dolusu kitaplar azalıyor artık. İnternet üzerinden veri paylaşan sistemlere giriş yapan hukukçular bu sistemlerden mevzuatın en güncel hali ile yüksek mahkeme kararlarına ulaşabilecekler.

Ulusal Yargı Ağı Projesi (UYAP) ile birlikte Mahkemeler dosyalarını tamamen internet ortamından tutuyorlar. Avukatlarda e-imza ile bu sisteme dışarıdan giriş yapıp sisteme dilekçe gönderebiliyorlar. Birkaç sene içinde tüm evrakların bilgisayar ortamında tutulması ile birlikte fiziki olarak kâğıt ortadan kalkmış olacak.

2013’te yeni olan tüm davaların nereyse tüm evrakları UYAP ortamına aktarıldı. Yeni adli yılda eski adli yıllardan kalan dosyaların Adliyelerin Tarama Merkezlerinde tamamen UYAP ortamına aktarılması tamamlanmış olacak.

                                   x                                x                                 x

2012 – 2013 Adli Dönemi’nde kamuoyunu meşgul eden ve medyada önemli yer tutan Ergenekon Ana Davası ile Balyoz Davası sona erdi. 2013 – 2014 Adli Dönemi’nde Yargıtay denetiminden geçecek olan bu dosyaların akıbeti hakkında yol haritası çizilmiş olacak. Yerel Mahkeme tarafından verilen kararların bozulması halinde bu davalar ikinci kez hakim önüne çıkacak. Yerel Mahkeme kararlarının onanması halinde ise sanıklar hakkında verilen kararlar kesinleşmiş olacak.

Bu hafta Adli Tatil’in son haftasına giriyoruz. 20 Temmuz’da başlayan Adli Tatil 31 Ağustos’ta sona eriyor. Yeni adli yıl başta tüm hukukçular olmak üzere bu ülkenin ekmeğini yiyip suyunu içen hepimize hayırlı olsun. Unutmayalım hukuk hepimize lazım.

Saygılarımla.

Ali Emre DEŞAT

aliemredesat@gmail.com