9 Ekim 2013 Çarşamba

Yargıtay'ın Balyoz Kararı

Yargıtay 9. Ceza Dairesi Balyoz Davası hakkındaki kararını verdi. İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nin 33 sanık hakkındaki beraat kararı onanırken 63 Sanık hakkındaki mahkumiyet kararı eksik soruşturma sebebiyle bozuldu. 24 sanık hakkında mahkumiyet için yeterli delil yoktur denilerek bozuldu. Diğer sanıklar hakkındaki ceza kararları onandı. 124 kişinin çeşitli sebeplerden tahliyesine karar verildi. 

Peki süreç nasıl işleyecek? 

Haklarında beraat kararı verilen sanıklar aklanmış oldular.

Haklarında mahkumiyet için yeterli delil yoktur denilerek hükümleri bozulan 24 sanık yeniden 10.Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanacaklar. Yerel mahkeme önceki kararında direnebilir. Direnme sonrasında karar Ceza Genel Kurulu incelemesine tabidir. 

Haklarında mahkumiyet kararı eksik soruşturma sebebiyle bozulan 63 sanık yeniden 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanacaklar. Bu 63 kişi haklarında beraat kararı verilebileceği gibi mahkumiyet kararı da verilebilir. Direnme sonrasında karar Ceza Genel Kurulu incelemesine tabidir. 

Haklarında verilen mahkumiyet kararı onanan 237 sanığın kararı düzeltme yoluna başvurmam hakkı var. Ancak karar düzeltme talebi yine aynı Yargıtay Ceza Dairesi tarafından yapılacağından adı geçen Yargıtay Ceza Dairesi'nin farklı bir karar vereceği beklenmemektedir. İç hukuk yollarının fiilen tükenmiş olduğu bu karar ile Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne gitmenin yolu açılıyor. AİHM'nin sanıkları hakkında verilen kararda adil yargılama yapılmadığına dair vereceği karar ceza yargılama açısından yeniden yargılama sebebi oluşturacağından yargılamanın sil baştan tekrar başlaması söz konusu olabilir.

Haklarında mahkumiyet kararı verilenlerin cezalarının infazı nasıl olacak? 

Karar düzeltme ve AİHM'ne bireysel başvuru hakkının kullanılması cezanın infazını etkilemeyecek. Terörle Mücadele Kanunu'na göre ceza alanlar aldıkları cezanın 3/4'ünü bilfiil çekecekler. Tutuklulukta geçen süreler mahsup edilecek. Ancak ceza infazı açısından yeni bir tartışma gündeme geliyor.  İşlendiği isnat olunun suçların bir kısmının eski ceza kanununda işlenmiş olması o zaman yürürlükte olan ceza infaz kanununa göre cezanın acaba 2/5'inin mi çekileceği sorusunu akla getiriyor. 

Yargıtay'ın gerekçeli kararını inceledikten sonra detayları görebileceğiz. İnfazla ilgili soruların cevaplarını da infaz hakimlikleri verecek. 

Yargıtay kararının kamuoyunda daha çok tartışılacağını söylemeye gerek yok. 

Saygılarımla.

Av. Ali Emre DEŞAT 
aliemredesat@gmail.com