17 Eylül 2013 Salı

Nüfus Politikası

Ülke kalkınmasının en önemli unsurlarından birini nüfus politikası oluşturur. Cumhuriyetin ilk yıllarında nüfusu arttırmaya yönelik bir politika izledik. Nüfus sayımının ilk yapıldığı yıl olan 1927 ile 1960'lı yıllar arasındaki nüfusunuz 13 milyondan 29 milyona ulaşmıştır. 
1960'lı yıllarda nüfus planlaması politikası ile nüfusu arttırmamaya yönelik bir politika izlendi. 
2000'yı yıllarda sürdürülebilir kalkınma kavramından yola çıkılarak nüfusunun ve nüfusunun niteliğinin arttırılmasına yönelik tercihte bulunuldu.
2050'de ülke nüfusunun 95 milyona 2100 yılında 80 milyona düşmesi bekleniyor. 
Gerek tıptaki ilerlemeler gerekse sağlık politikalarındaki değişimler, ortalama insan ömrünün artırmakla beraber yaşlı nüfusunda artmasına sebebiyet verecek. 2050'de yaşı yetmiş ve üzerinde olan 30 milyon vatandaşımız olacağı tahmin ediliyor.
Mathlus nüfus artışının önlenemez yükselişinin, modern dünyanın çöküşüne sebep olacağı öngörüsünde bulunmuştu. Ancak yaşlı nüfusu ortalamasının dramatik artışın önlenmesi için bir miktar nüfus artışının olması gerekliliği tezi ortaya atıldı. Tabi bu artış oranının hangi miktarda olacağının belirlenmesinde demografi biliminden faydalanmakla beraber her ülkenin kendi iç dinamiklerinin de göz önüne alınması gerekliliğine ihmal etmemek gerekiyor.

Pazartesi günü 17 milyon öğrenci okula başladı. Sırf İstanbul'da 2.700.000 öğrenci ile yeniden seferlere başlayan 16 bin servis aracının trafiğe çıktığı düşünüldüğünde her yıl nüfusa ilave olan 1 milyon rakamı düşündürücü boyutlarda. Özellikle son 4 yılda İstanbul'un nüfusunun 1.150.bin kişi artış olması İstanbul'da hareket kabiliyetinin daha da azalacağına dair felaket senaryolarının acaba gerçek mi olacağına dair korkuları ön plana çıkarıyor. 

Anadolu Metrosu'nda İstanbul Raylı Sistemler Haritasını temin ettim. Geçenlerde Kadir Topbaş Metrobüsün mevcut kapasitesi olan 400.binin iki katından daha çok yolcu taşıdığını ve hatların artık yetmediğini belirtmişti. Acaba yeni raylı sistem projeleri trafiği rahatlatabilecek mi?   

Genç nüfusun dinamik yapısının ülkeye getireceği hız tartışılamaz. Mal ve hizmet üretiminin Dünya ile rekabet edilebilmesi lazım.

Saygılarımla. 
aliemredesat@gmail.com
www.desat.av.tr