11 Haziran 2016 Cumartesi

Zorba

Bazı filmler vardır izlenecek filmler listesindedir ama izlemek için bir türlü sıra gelmez. İşte dün akşam bu filmlerden birine sıra geldi. Anthony Quinn'in baş rolünü oynadığı 1964 yapımı Zorba filmi. 

Film Yunanistan Girit'te geçiyor. Basil tek kelime Yunanca bilmeyen Yunan asıllı bir İngilizdir.  Girit'te kendisine bir maden miras kalır.

Basil Girit'te gitmek için Liman'da gemisini beklerken Zorba ile tanışır ve Zorba'yı işe alır. Zorba rehberliğinde adada yer edinmeye çalışır. 

Zorba yaşama bağlı, yaşamın zorluklarından yılmak bilmeyen karakterdedir. Basil ise kendisini kitaplara gömmüş bir yazardır. Zorba'nın tam tersi içine kapanık, hayata küsmüş bir haldedir. 

Maden'in bulunduğu köye vardıklarından Madam Hortense'nin otelinde kalırlar. Zorba filmin ilerleyen bölümlerinde Madame Hortense ile ilişkiye girer. 

Basil'in madenin eskimiş direklerini yenileriyle değiştirmek için adadaki keşişlerin kaldığı manastıra arazideki ağaçlardan faydalanmak gerekir. Zorba keşişlerle olan dostluğunu kullanarak kerestelerin taşınması için bir hat döşemeye başlar. 

Uzun bir hazırlık sürecinden son hat çalışmaya başlar ama hesaba katamadıkları yerçekiminin etkisi ile hat yıkılır. İşin işleyişine ilişkin ilk hayal kırıklığı burdadır. 

Basil, Zorba'nın etkisi ile Zorba'nın, hattın ihtiyacı olan telleri almak için şehre gittiği esnada köyün dulu ile ilişkiye girer. bu ilişkiye dul kadına aşık olan köylü  çocuk şahit olur. Ertesi gün çocuğun cansız bedeni denizde bulunur. Zorba'nın şehirden döndüğü gün köyün dulu muhafazakar köy halkı tarafından recm benzeri taşa tutulur. Dul kadın köyün ileri gelenlerinden biri tarafından öldürülür. Bu trajediye ne Basil ne de canı pahasına kavgaya girişen Zorba engel olabilir. Yapılacak birşey yoktur. Bu trajedinin acısı dinmeden Zorba'nın sevgilisi Madam Hortense zatürre olur. O da hastalıktan kurtulamaz. Madame Hortense yabancı olduğu için cenazesi  kiliseden kaldırılmaz. 

Zorba ve Basil ölüm döşeğindeki Madam Hortense'nin otelinin ve eşyalarının yağmalanmasına engel olamazlar. 

Uzun bir hazırlık sürecinden son hat çalışmaya başlar ama hesaba katamadıkları yerçekiminin etkisi ile hat yıkılır. Aylardır sarf ettikleri çabalar boşadır. Yapılacak tek şey kalmıştır; kutlama için çevrilen kuzudan birer lokma yemek. Basil'in yapacak bir şeyi kalmamıştır. İngiltere'ye dönmeye karar verir. Basil'in Zorba'dan tek bir isteği kalmıştır. Sirtaki öğrenmek. Sahildeki muhteşem sirtaki sahnesinden sonra film sona erer.

Zorba'nın felsefi sözleri bayağı düşündürücüydü. Bu sözleri anlamak için defalarda filmi geri sardığım için yaklaşık iki buçuk saatlik bu filmi ancak iki günde bitirebildim.  

Saygılarımla