17 Temmuz 2016 Pazar

Darbe Hukuku

Darbenin de hukuku mu olur diyeceksiniz. Evet oluyor. Eğer Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ne karşı yapılmış olan eylem başarılı olmuş olsa idi o zaman darbeyi yapanlar kendi hukuklarını yaratacakları için darbe hukuku söz konusu olmuş olacaktı. 


Darbeyi kim, kime yaparsa yapsın; darbe savunulacak bir eylem değildir. Özellikle bir hukukçuya darbeyi savunmak yakışmaz. Darbe, cunta, karşıt görüşe karşı yapılır ama başarılı olan her darbe eninde sonunda kendi  destekçilerine zarar verir. 

Yazılı tarihte savaşsız geçen yıl yok gibidir. Darbeler sonuçları itibariyle savaşların ülke içinde olan karşılıklarıdır.  

Bireylerin düşüncelerini ve eylemlerini zor kullanmak suretiyle şekillendiremezsiniz. Darbeler de cebir unsuru devam ettiği sürece başarılıdırlar.

Demokrasinin ve sivil toplumun gelişmiş olduğu ülkelerde darbe olmaz, darbeye ihtiyaç duyulmaz. Bireyler kendilerini sivil toplum örgütlerinde, siyasi partilerde, derneklerde ifade ederler. İş ve aile dışındaki yaşamlarında kendilerini hobileri vasıtasıyla geliştirirler ve ifade ederler. Gelişmiş birey bulunduğu toplumun ilerlemesine sebep olur. Gelişmiş toplumun bağlı bulduğu devlet de kurumsallaşmış olduğu için kendisinin bekaası için alternatif kişi ya da topluluklara ihtiyaç duymaz. 

15 Temmuz Darbe Girişimi başarısız olmuştur. 3000 kadar asker darbeye teşebbüs ettiği için  Orgeneralden Er rütbesine kadar yargılanacak ve mevcut yasalara göre ceza alıp almayacağına unutmayın ki bize her zaman lazım olan bağımsız yargı karar verecektir. 

Bu arada darbe girişimde bulunan askerleri yönlendiren gruba dahil olduğu şüphesiyle 3000 kadar yargı mensubu görevlerinden el çektirilmiş ve gözaltına alınmaya başlanmıştır. 

İlerleyen günlerde darbe teşebbüsünü yönlendirdiği iddia olunan gruba dahil olduğu veya destek verdiği düşünülen kişi veya kuruluşların yöneticileri de gözaltına alınmaya başlanacak; yargı ve askeriye dışındaki kurumlarda da cemaatten arındırma hareketi olacaktır. Ama nereye kadar sorusunun cevabını kimsenin bildiğini zannetmiyorum.

Sonuç olarak; Demokrasinin ve devletinin devamlılığı açısından darbe girişimi ve benzeri girişimlerin bireye ve topluma zarar vereceği kesindir. Ancak darbeye  karşı yine meşru devlet ve onun güvenlik güçleri dışında başka kişi ya da gruplar tarafından reaksiyon gösterilmesini beklemek meşru devletin itibarını zedeler. Sosyal medyada kafa kesme suretiyle biz darbe teşebbüsüne  cevap verdik diyen gruba karşı bir hareketin oluşması yeni kaoslara sebebiyet verir. 

Kaosun devlete ve milleti fayda getirmeyeceği aşikardır.

Saygılarımla