7 Ocak 2017 Cumartesi

Doğrudan Satış Nedir?

Evden para kazanmak ister misin? 
Dükkan açmadan para kazanmak ister misiniz?
Nasıl para kazanılır?
Hızlı para kazanma yolları nelerdir?
Boş zaman ek iş yaparak para kazanmak ister misiniz?
Kolay yoldan para kazanmak ister misiniz? 
İnternetten para kazanmak ister misiniz?


Özellikle biz avukatlar İnternette bu ve benzeri başlık taşıyan yüzlerce site ile dolandırılmış onlarca kişi ile karşı karşıya kalıyoruz. Bu sitelerin bir kısmı dolandırıcılık amacıyla internet üzerinde kredi kartı şifrelerinizi öğrenmek için kurulmuştur. Kredi kartı bilgilerinizi kesinlikle internet ortamında paylaşmayın demekten başka birşey diyemiyoruz.  

İlgi çekici olmak amacıyla aynı konu başlıkları doğrudan satış siteleri tarafından da kullanılmaktadır. 

Doğrudan satış; satışa konu ürünün, satış temsilcisi aracılığıyla arada toptancı olmaksızın doğrudan tüketiciye ulaştırıldığı bir sistemdir.

Bu sistemde reklam kullanılmaz. Toptancıdan kaynaklı fiyat farkı olmadığı için satış temsilcisi ürünü ucuza alır. Satış temsilcisinin ürünü nihai tüketiciye görece olarak ucuza satılır. Özetle ürün pazar fiyatlarının altında satılır. Bu ürünleri bir dükkana ya da markete göre daha ucuza alırsınız. 

Doğrudan satış şirketlerinin bir kısmı piramit sistemi üzerine kurulmuştur. 

Piramit Sistemi Nedir?
Piramit sisteminde satış temsilcilerinin arasında bir hiyerarşi vardır. Piramitin üst basamaklarında olanlar altta olanlara göre daha çok kazanır. Sistem daha çok nihai tüketiciyi sisteme dahil etme amacıyla kurulmuştur. Satıcılar bir üst basamağa geçmek için satışlarını ve çevrelerini arttırmaya çalışırlar. 

Gerek doğrudan satışta gerekse piramit sistemlerinde ticari hayatın ortak paydası gereği belirli bir çevreye ya da kitleye sahip olmak gerekir ki ürünleri satacak müşteri bulabilirsiniz. 

Doğrudan satış şirketlerinin bir kısmı satış temsilcilerine eğitim vererek portföy genişletme konularında yardımcı olurlar. Ancak bu eğitimler ücreti tabi olabilir. 

Sonuç olarak bu sistemde de kolay para diye birşey yoktur. Emeksiz para kazanılabileceğine dair klişe laflara kanmamak lazım. 

Doğrudan satışın hukuki sakıncalarına nelerdir? 
Doğrudan satış şirketlerin çoğunluğundan şirket, satış temsilcisini aslında bir müşteri olarak görür ve ürünü satışı gerçekleştiği için o üründen kaynaklı mali yükümlülükten fatura kesmek suretiyle kurtulmuş olur. Satış temsilcisi ürünü kar koyarak sattığı zaman vergi yükümlülüğü altındadır ancak şirketler vergi yükümlülüğünden temsilcilerine bahsetmezler ya da temsilci adına vergi tahakkuk ettirip ödeme yapmazlar. 

Satış temsilcisi satış yaptığı zaman aynı zamanda bir işyeri sahibi olduğu için sosyal güvenlik mevzuatı gereği yükümlü konumundadır ve prim yatırmak zorunluluğu altındadır. 

Doğrudan satış şirketlerinin bir kısmı sattığı ürünün arkasında değildir. Bu yüzden nihai tüketici üründen memnun kalmaz ise tüketici hukuku gereği var olan haklardan yararlanmak için karşısında muhatap bulamaz. Bu şekilde alışveriş yapılan şirketlerden güvenilir olanlarını tercih etmekte fayda var. 

İnternetin yaygınlaşması ve ek kazanç sağlama arayışları iş yapmak isteyenleri doğrudan satışa sistemlerine yönlendirdiğinden doğrudan şatış sektörü yıldan yıla yükselen bir grafik göstermektedir. Bazı şirketler milyar dolar seviyesinde, milyondan fazla satış temsilcisi ile sistemlerini ayakta tutmaktadırlar.

Sonuç olarak şirket seçimi para kazanmak isteyen girişimci için ilk basamağı oluşturmaktadır. Ürünlerin satılacağı pazar oluşturma sorunsallarını aşılmasından sonra kazanç başlayacaktır. Ancak şu kesinlikle unutulmamalıdır ki kolay para diye birşey yoktur.