27 Ocak 2017 Cuma

Haktanırlık Kavramı Üzerine

Hukuk; insani ilişkileri düzenleyen kurallar bütünü şeklinde tanımlanırken; hak ve ödev; sanki hukuk kavramının anlamını daha net ifade edebilmek için yaratılmış kavramlar olarak ön plana çıktı.
Hakka sahip olmak veya hakkı kullanmak, iyiniyet kavramı üzerine tartışmaları başlattı. Ama hiçbir hukuk kavramı haktanırlık kavramı kadar cevapsız kalmadı. Bu kadar senedir hukukla iştigal ettiğim halde haktanır kavramının açıklamasını yapamadım.

Peki haktanırlık  neyi ifade ediyor? 
Kelimenin kökeni itibariyle hak ve tanımak kelimelerinin birleşmesinden türemiş ise de hakkın tanınması, yaygın bir hukuk terimi olan adalet kelimesi ile özdeşlemiş durumdadır. 

Adil olan hak sahip olurken de  hakkını kullanırken de hukuk sınırlarına riayet eder. Adil olanlar haktanırlık kavramına en çok yaklaşanlardır. Adil davranıldığı müddetçe haktanırlık kavramına biraz daha yaklaşılmış oluyor. Adil olmak için haliyle vicdan sahibi olmak gerekiyor. 

Hakkı dağıtan hakimler haktanır sıfatına en çok sahip olması gereken meslek grubudur. Biz avukatlar müvekkillerimiz dolayısıyla olaylara tek taraflı bakmak durumunda kalıyoruz. 

Peki siz haktanır kavramından birşey anlayabildiniz mi?