24 Temmuz 2014 Perşembe

İstanbul Barajlarının Doluluk Oranları

İstanbul barajlarının doluluk oranları sonunda yüzde 20'nin altına düştü. Susuzluk yaklaşıyor. 

Her ne kadar İSKİ, resmi internet sitesinde barajların boşaldığına ilişkin haberlerin doğru olmadığını beyan ediyor ise de son 15 günlük grafikler incelendiğinde barajlara giriş olmadığı zamanlarda günlük 3 milyon metreküplük tüketimi barajları yaklaşık % 0,20-0.30 civarında azalmaya sebebiyet veriyor. 


Hesap ortada azalma istatistikleri resmi iyi senaryo ile hesaplarsak 100 kötü senaryoya göre hesaplarsak  60 günlük su kalmış durumda. 

İSKİ yer altı su kaynaklarından su çekildiğini notlarına ekliyor. Ayrıca Melen gibi alternatif kaynaklarından değerlendirildiği gözden kaçmıyor. 

Hava sıcaklıklarının artması ile tüketim daha da artıyor. Önümüz Ağustos. Hal böyle olunca su tüketimi artmaya devam edecek. Tarımsal sulama için istatistik ayrıca yayınlanmamakla beraber, yeşil alan sulamaları, süs havuzları, özel havuzlar en çok su tüketimine sebebiyet veriyor. Sanayi üretiminde kullanılan suların miktarını da bilemiyoruz.

Peki ne yapmamız gerekiyor? Tabii ki tasarruf suyu açık bırakıp diş fırçalarsak 20 litreye yakın su kaybediyoruz. Sadece diş fırçalarken suyu kapatmak 15 milyonluk şehirde 300.milyon litre suya tekabül ederki bu rakam bile günlük su tüketimin yüzde 1'ine denk geliyor. Kabaca bir hesap yaparsak diş fırçalarken suyu kapatırsak kalan su miktarına 60 güne göre 6 gün 100 güne göre 10 gün su kazanmış olacağız. 

Kanaatimizce kriz kapıda, eğer denizden su çekilmezse gidişat ortada. Günlük su oranlarının her %1'lik azalışı hakkında aşama aşama bilgi vereceğiz. 

Saygılarımla

Ali Emre DEŞAT 

Not: Soru görüş ve önerileriniz için aliemredesat@gmail.com