3 Aralık 2014 Çarşamba

İcra Avukatı

İcra avukatları diğer avukatlardan farklı olarak bir alacağın tahsili ile ilgilenirler. Bu alacak genel olarak bir kambiyo senedine veya bir sözleşmeye dayalıdır. 

Hukuk davalarının en son aşaması olan alacağın tahsili aşaması ile ayrı bir icra avukatı değil yine bu davadan kararı elde eden başka bir deyişle davayı kazanan avukat ilgilenir. 

İcra avukatları genel olarak dava ile uğraşmazlar. Banka avukatlığı icra avukatlığının bir alt uzmanlık alanıdır. Her banka avukatı icra avukatıdır ama her icra avukatı banka avukatı değildir. 

İcra avukatları ceza avukatları ile birlikte mesleki riski en çok yaşayan avukatlardır. İcra avukatları alacağının tahsili için haciz yolunu kullandıkları için haciz mahallinde borçluyla karşı karşıya kalırlar. Benzer durum ceza avukatları için de geçerlidir. 

Avukatlık mesleği stres oranı yüksek bir meslektir. İnsanların problemlerini avukat olarak üstleniriz. İcra avukatlarında stres biraz daha yüksektir. Şöyle ki mahkeme kararını tahsil için icraya koyan avukat için tahsilat baskısı ne kadar yüksek ise alacağı senet veya çek gibi meşru bir kıymetli evraka dayalı olan alacaklı avukat üzerinde tahsilat noktasında baskı kurar. 

Tahsilat baskısı dışında avukatın haciz mahallinde borçlunun veya yakınlarının manevi olarak çekmiş oldukları sıkıntı ile yüz yüze gelmeleri karşısında hissettikleri bazı meslektaşlarımızı daha mesleğinin başından itibaren, ki avukatlık stajı bunun ilk aşamasıdır, icra avukatlığından uzaklaşırlar; dava avukatı olurlar.

Dava avukatı meslektaşlarımızın İcra daireleri ile tek irtibatları dava neticesinde elde etmiş oldukları mahkeme kararlarını icraya koymak ve alacakları tahsil etmekten ibarettir. Hele birde ceza avukatları vardır ki onlar sadece yasal vekalet ücretlerini tahsil etmek için icra dairelerini başvururlar.