23 Aralık 2014 Salı

Şikayetten Vazgeçersem Ceza Alırmıyım?

Günlük yaşamımızdaki gerginlikler sık sık suçun faili veya mağduru olmamıza sebebiyet veriyor. Mağdur olanlar olayı karakola veya savcılığa intikal ettiriyorlar. 

Hakaret, Basit Tehdit, Basit Yaralama gibi suçlar takibi şikayete bağlıdır ve tarafların şikayetten vazgeçmesi ile ceza davası düşer. 

Suça konu eylemin meydana geldiği ilk saatlerde karakola ya da savcılığa yapılan şikayetlerde şikayetçiye karşı taraf ile uzlaşmayı isteyip istemediği sorulur. Uzlaşma teklifi olayın ardından sıcağı sıcağına yapıldığı için şikayetçi şikayetinden vazgeçmez.

Suça konu eylem üzerinden zaman geçtikten sonra şikayetçinin gerginliği azaldığı için yapmış olduğu şikayeti unuttuğu zamanlarda olmuştur. 

Gerginlik üzerinde zaman geçtiğinde bazı şikayetçiler şikayetlerinden savcılık aşamasında vazgeçerler. Ancak bazıları şikayetten vazgeçme işlemini mahkemeye bırakırlar. 

Sıkça acaba şikayetten vazgeçersem ceza alırmıyım? sorusu ile karşılaşmışımdır. 

Takibi şikayete bağlı suçlarda şikayetten vazgeçme halinde şikayetçi herhangi bir yaptırımla karşılaşmaz. Olayın üzerinden zaman geçtikten sonra şikayete devam ettirmenin gerginliği diri tutmaktan başka işe yaramadığı kanaatindeyim. Hele birde sanığa tebligat yapılamaması veya başka bir sebepten dava uzadığında şikayetçi şikayetinden vazgeçmediği için ayrıca pişman olur.