25 Aralık 2015 Cuma

Kovuşturmaya Yer Olmadığına Dair Karar Nedir?

Kovuşturmaya yer olmadığına dair karar, hakkında hazırlık soruşturması sürdürülen şüpheli sıfatına sahip kişinin hazırlık soruşturması neticesinde eylemin suç olmadığına dair verilen karardır. Takipsizlik kararının kanundaki adıdır. Bu kararın verilmesinin sebebi delil yetersizliği olabileceği gibi cezasızlık sebebi de olabilir. 

Kovuşturmaya Yer Olmadığına Dair Kararı Kim Verir?
Bu kararı veren kişi ceza soruşturmasının patronu konumundaki Cumhuriyet Savcısıdır. 

Kovuşturmaya Yer Olmadığına Dair Kararın Sonuçları Nelerdir?
Hakkında hazırlık soruşturması yürütülen kişi aklanır. Şüphelinin aklanması için ayrıca hakim kararına gerek yoktur. Şüpheli hakkında genel bilgi toplama yönergesine göre açılan fiş (GBT kaydı) silinir, suç kayıtları ortadan kalkar. Aynı eylem ile ilgili yeni bir delil ortaya çıkmadıktan sonra şüpheli hakkında bir daha aynı eylem hakkında ceza davası açılamaz. 

Ek Kovuşturmaya Yer Olmadığına Dair Karar Nedir?
Ek kovuşturmaya yer olmadığına dair karar ile şüpheli bir suçtan aklanmışken diğer suçtan dolayı hakkında dava açıldığına dair bilgi verilir. 

Kovuşturmaya Yer Olmadığına Dair Karar Karşı Ne Yapılabilir?
Bu karar şikayetçiye tebliğ edildikten sonra şikayetçinin bu karara karşı itiraz hakkını kullanması için süre başlar. Süre onbeş gündür. İtiraz, cumhuriyet savcısının yargı çevresinde görev yaptığı ağır ceza mahkemesinin bulunduğu yerdeki sulh ceza hakimliğidir. 

İtirazın kabulü halinde kovuşturmaya yer olmadığına dair karar kaldırılır. Cumhuriyet Savcısı dava açar .

İtirazın reddi halinde itiraz eden masrafları ödemeye mahkum edilir. 

İtirazın reddi halinde kanun yolu kapatılmış olduğu için ceza soruşturması için iç hukuk yolu tüketilmiş olduğundan AİHS'den doğan haklar kullanılmaya başlanabilir.