13 Ocak 2015 Salı

Adli Para Cezası Nedir?

Bugün Eski İstanbul Beyefendisi isimli yazımda bahsetmiş olduğum müvekkilim hakkında verilen adli para cezasına ilişkin uygulamaya şahit oldum.
Müvekkil hakkında temyiz yolu kapalı olmak üzere adli para cezasının ödenmesine karar verilmişti. Mahkeme on taksit yapmıştı. 

Adli Para Cezası Ödenmezse Ne Olur? 
Adli para cezası ödenmezse adli para cezası hapis cezasına dönüşüyor. Böyle bir durum ile karşılaşmamak için infaz bürosundan tebligat yapılmasını beklemeksizin müracaatta bulunup ödemeye başlamakta fayda var.  

Adli Para Cezası Nereye ve Nasıl Ödeniyor?
Adli para cezası infaz bürosunun vereceği tahakkuk fişi benzeri evrak ile maliye veznesine ödeniyor. Maliye veznesi ödeme karşılığı 3 nüsha makbuz düzenliyor. Düzenlenen makbuzlardan bir nüshası tahsilatı yapan memurda kalıyor. Diğer iki nüshadan biri infaz bürosuna teslim edilirken diğer makbuz yükümlüde kalıyor. 

Maliyeden Alınan Makbuzu Saklamak Zorunlu mu?
Ödemeyi yapmış olduğunuzu makbuz ile ispat edebilirsiniz. Sizden ibraz edilmesi istenmesi halinde ibraz edemezseniz sıkıntı yaşayabilirsiniz. 

Hapis cezasının caydırıcılığı yanında ek bir yaptırım olarak adli para cezasının uygulanması genel önleme teorisi açısından önem arz ediyor. 

Ekonomin güllük gülistanlık olmadığı ülkelerde insanlar para cezasına maruz kalmaktansa hapis yatmayı tercih edebiliyorlar.