7 Ocak 2013 Pazartesi

Bir İcra Dairesi Hikayesi

Uzun bir aradan sonra bugün icra dairelerine işim düştü. Taşınmazları fi tarihte hazcedilen ama hacizleri kaldırılacak bir vatandaşın sorunlarını çözmek için icra daireleri arasında mekik dokudum. 

Gidilebilecek en kötü günlerden birinde icra dairelerinde gittim. İcra ve İflas Kanunu'ndaki değişikliklerin bir kısmı bugün devreye giriyormuş. Dairelere post makinesi bağlanıyordu. Borç tahsilatları kredi kartı ile de yapılabilecekmiş. Başka bir deyişle borç borç ile kapanacak. 

İcra dairelerinde para baştan sona hiçbir şekilde kullanılmayacak. İcra takibini başlatırken alınan harçlar bankaya yatırılacak. İcra takibi için yapılacak masraflar bankaya yatırılacak. Borçlu eskiden icra dairesine ödeme yapabiliyordu ama artık bankaya yapacak. 

Burada bahsedilen banka icra müdürlüğünün banka hesabı. Harçlar için alınan para tabi maliyenin banka hesabına yatırılacak.

Herşey mükemmel gitti, borç konusu para tahsil edildi, para icra dairesinin banka hesabına yattı. İcra Müdürü borçlunun ödemesini elden alacaklı veya alacaklı vekiline yapardı. Artık para alacaklı veya alacaklı vekilinin banka hesabına yapılacak. 

Uygulaman ilk günü olunca millet cümbür cemaat bankalara saldırmış. Kuyruklar uzamış durumdaydı. 40'a yakın icra dairesinin bulunduğu Çağlayan Adliyesi'nde banka kuyruk sorunun nasıl çözüleceği belirsiz. 

Bir gün için işimin düştüğü icra dairesinde işimi 5 saatin sonunda da olsa bitirmiş olmamın mutluluğu içinde Adliyeden ayrıldım. Allah icra dairesine düşürmesin.