19 Ocak 2013 Cumartesi

Elektronik Tebligat Yönetmeliği

Tebligat Kanunu'nda elektronik tebligata ilişkin değişiklikler ile elektronik tebligatın yürürlüğe girmesinin ardından bugünkü (19.01.2013) Resmi Gazete'de yayımlanan Elektronik Tebligat Yönetmeliği ile elektronik tebligata ilişkin usul ve esaslar belirlenmiş oluyor. 
Elektronik tebligat, 7201 sayılı Tebligat Kanunu'nun 7/A maddesinde düzenlenmiş olduğu için yönetmeliğin dayanağını da bu tebligat oluşturuyor. 
Elektronik tebligat, elektronik ortamda yapılıyor. 
Elektronik tebligat, elektronik tebligata elverişli adrese yapılabiliyor. 
Elektronik tebligatın elektronik ortamda imzalanarak tebliğ edilecek evraklı birlikte onaylanmasın gerekiyor. 
Elektronik tebligat işlem sertifikası ile birlikte kullanılıyor, kayıt altına alınıyor, kayıtlar veri tabanında muhafaza ediliyor. 
Dijital verilerin güvenliği, korunması, verilerin kurumlar arasından uyumlu olarak kullanılabilirliği, hizmet kalitesi ve uluslararası standardizasyon yönetmeliğin uygulanmasında göz önüne alınacak ilkeleri oluşturuyor.
Elektronik tebligat çıkarabilecek mercilerin önce elektronik tebligat adresi almaları gerekiyor. Adres PTT'den alınıyor. Elektronik tebligatı hangi personelin kullanabileceği de kurum PTT'ye başvururken bildiriliyor. Örneğin icra dairesindeki tebligat adresini hangi icra müdürlüğü çalışanının kullanabileceği icra müdürlüğü tarafından PTT'ye bildiriliyor.
Yine icra dairesi örneğinden devam edersek icra dairesinin tek bir adresi olacak. 
Tebligatın muhatap elektronik posta hesabı edinecek. Örneğin sık tebligat alan avukatlar elektronik posta hesabını kurumlara ileteceğiz, kurumlarda bize elektronik posta hesabı verecekler ama elektronik imza sahibi olmak şartıyla. 
Elektronik tebligat almak isteyen gerçek kişilerin muvafakatları  MERNİS ortamından sorgulanmak kaydıyla kendilerine elektronik tebligat gönderilebiliyor. Başta avukatlar olmak üzere yoğun tebligat trafiğine sahip olan devlet kurumları ile bankaların gönüllü olacaklarını tahmin ediyorum. Bu vesile ile kurumlar arasındaki yazışmaların elektronik ortama aktarılması ile tebligat sürecinden kaynaklanan gecikmeler büyük ölçüde azalmış olacak. 
Anonim, limited, sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlere elektronik tebligat yapılması zorunludur. Bu şirketler resmi tebligat adreslerini bildirmeleri gerekiyor. Özellikle sık adres değiştiren veya tebligat yapılacak muhatap bulunamayan dosyalarda tebligat yapma sıkıntısı kaybolmuş oluyor. Şayet bu şirketlere tebligat teknik sebeplerle yapılmazsa bu kişilere normal usullerle tebligat yapılır şayet yine tebligat yapılmaz ise elektronik tebligatın yapılacağına dair   meşruhat ile kişilere elektronik tebligat yapılır. Yine ortak şart bu şirkete gönderilen tebligatın şirket tarafından elektronik posta adresine gönderilmesi gerekiyor. 
Fiziki tebligat gönderildiğinde en büyük problem tebligatın yapıldığı tarih idi. Bu tarihteki kayıtlarda ihtilaf yaşanması halinde PTT kayıtları esas alınıyordu. Artık tebligatın elektronik posta kutusuna ulaştığına dair ayrı bir kayıt olacağı için bu kayıt tarihi tebligatın ulaştığı tarih olacak.  Bu kayıta zaman damgası deniyor. 
Elektronik yolla tebligat,  muhatabın elektronik tebligat adresine ulaştığı tarihi izleyen beşinci günün sonunda yapılmış sayılır. 
Elektronik tebligata ilişkin kayıtların saklanması 30 yıl ile sınırlandırılmış. Tebligata ilişkin hususlarda ihtilaf olması halinde hizmet sağlayıcı delil kayıtlarını ibraz etmek zorundadır. 
Alternatif elektronik posta adresi bildirilmişse bu adrese, telefon numarası bildirmişse SMS yoluyla bu telefona bilgilendirme mesajı gönderilir.
Muhatabın elektronik tebligat alma hizmetinin kullanıma kapatılması da PTT'ye yazılı olarak bildirilir. Zaman damgası ile e-posta hesabı tebligat almaya kapatılır. Bu tarihten sonra bu e-posta adresine elektronik tebligat gönderilemez. Elektronik tebligat adresi bildirmek zorunda olanlar e-posta adreslerini farklı hizmet sağlayıcılardan alabilirler ama muhakkak bir e-posta adresi bildirmek zorundadırlar.
PTT ana elektronik posta adresi sağlayıcısı olacak. Tebligat e-posta kutusu içinde 2 ay saklanır. PTT e-devlet şifresi gibi bu hizmet karşılığında belirli bir ücret alır. 
Yargı hızı tebligatın hızı ile doğru orantılı artıyor. Yargı mercileri ne kadar hızlı sonucu ulaşmak isteseler de tebligata ilişkin sorunlar yaşandığı sürece sorun yaşıyorlar. 
Elektronik tebligatın süreci hızlandıracağını umuyorum. 

Site Haritası