8 Ocak 2013 Salı

KDV Artışının Gayrimenkul Sektörüne Etkisi

1 Ocak 2013 tarihli Bakanlar Kurulu Kararı ile KDV oranlarında değişiklik oldu. 
Önceden net alanı 150m²'den daha az olan konutlardan büyüklüğüne ve yapı sınıfına bakılmaksızın %1 oranın da KDV alınıyordu. Artık istisnalar hariç %18 KDV oranı uygulanacak. 

KDV oranlarındaki değişiklikler hangi yapılara uygulanacak?
Yapı ruhsatı 1.1.2013'den itibaren alınan konut inşaatı projeleri ihalesi bu tarihten sonra yapılacak kamu konut projelerinde konut teslimlerine uygulanacak. Bu tarihten önce başlayan projeler artıştan etkilenmeyecek. Hal böyle olunca bu konutların satışı hızlanacak. 

KDV oranı nasıl tespit edilecek? 
Emlak Vergisi Kanunu 29. maddesine istinaden tespit edilen arsa birim m² vergi değerine bakılacak; 
Arsa birim metrekare vergi değeri 500 TL altında olan yerlerden %1 KDV uygulanacak. 
Arsa birim metrekare vergi değeri 500-1000 TL arasında olan yerlerde %8 KDV oranı uygulanacak,
Arsa birim metrekare vergi değeri 1000-1500 TL arasında olan yerlerde %18 KDV oranı uygulanacak.

Kentsel Dönüşüme giren konutlardan rezerv yapı alanı ve riskli alanlarda bulunan konutlar ile lüks ve birinci sınıf inşaat grubuna girmeyen konutlar kapsam dışında tutuluyor. 

Satılmayı bekleyen 800.bin olduğu söyleniyor.

Başta İstanbul olmak üzere yeni konut projeleri KDV artışından olumsuz etkilenecek. İnşaat firmaları yeni konut projelerini yaklaşık yüzde 20 fiyat farkı ile satacak. Tanınmış yabancı inşaat firmalarından birinin İstanbul'da proje fiyat listesini incelediğimde küçük puntolu altyazıda  KDV alıcıya aittir yazıyordu. Konum, lüks projesi ve 1.sınıf inşaatı ile rakiplerine fark atan bu projenin KDV hariç fiyatı bile dudak uçuklatırken yüzde 18 ilave edilen satış rakamları ile nasıl müşteri bulabileceğine şaşırıyorum.

Konut stoğu tükendiğinde ne olacak?
Stoktaki 800.bin konut öyle ya da böyle satılacak. KDV uygulaması 2. el satışları etkilemiyor. Hal böyle olunca 2. el konut satışları artacak. Yeni projeler KDV engeline takılacağı için daralmayı öngörmek için kahin olmaya gerek yok. 

TOKİ etkisi ile olumsuz yönde etkilenen inşaat sektörün KDV etkisi ile iyice etkileneceğinden kentsel dönüşüm projelerine ağırlık verecek. Şehirler şantiyeye dönecek. Ekonominin lider sektörlerinden olan inşaat sektöründeki yavaşlama ile bağlantılı olarak sektörel daralmanın ortadan kalkması için KDV oranlarında değişiklik yapılacağını zannediyorum. aliemredesat@gmail.com