17 Ağustos 2014 Pazar

17 Ağustos ve Deprem Hakkındaki Gerçekler

İnsanoğlu şu kısacık ömrü hayatında neler yaşıyor neler. Doğum gibi sevinçler ile ölüm gibi üzüntüler insan hayatını en çok etkileyen duygular. 

Düşünen insan diğer yaratılmışlardan farklı olarak öleceğini biliyor ama ölümü bilinçaltına itmesini küçük yaşta öğreniyor hayata bağlı kalabilmek için. 

Aynı insan hayatında hatırlanan ya da hatırlanmayan kereler ölümle karşı karşı kalıyor. Doğadan kaynaklı ölüm sebeplerinden deprem ile dört kez karşı karşıya kaldım.1992 Erzincan, 1999-17 Ağustos,12 Kasım, 2003-Afyon Sultandağı.

Her depremden sonra ilk teselli can kaybının olmayışı. Ama ya geride kalan travmalar. 

17 Ağustos Depremi toplumsal travmaya sebebiyet verdiği için en çok akılda kalanı. Her yıldönümünde depremi hatırlıyor ve deprem saati olan 03.02'ye kadar uyuyamıyor. Bu gece de bilinçaltım uyumama engel oldu.

Resmi rakamlara göre 20.000'e yakın can kaybı oldu. 

Peki büyük İstanbul depremine hazırlıklımıyız. Uzmanlar 250 yıllık periyotlarda meydana gelen İstanbul Depreminin yakın olduğunu söylüyor. 

Kentsel Dönüşüm hamlesi ile kayıpların önüne geçilmeye çalışılıyor peki kaçımız dönüşümün sağlandığı binalarda gün geçiriyor.

Deprem sonrasında ölen öldüğü ile kalıyor. Sıkıntıyı kalanlar yaşıyor, can veya maddi kayıplarının sıkıntısı ile.

İstanbul Depremi olursa ne yaşayacağız. Tek kelime KAOS.
1. Haberleşme, sabit telefonlar ve cep telefonları yoğun kullanımla bağlantılı çökecek. 
2. Normalde akmayan İstanbul trafiği enkazlar, çalışmayan veya uyulmayan trafik lambaları ile birlikte çökecek. Bazı cadde ve sokaklara aylarca yardım ulaşamayacak veya enkaz kaldırma yapılamayacak. 
3. Elektrikler ve sular kesilecek.
4. Kanalizasyon sistemi salgın hastalıklara neden olacak. 
5. Hastanelerin çoğu kullanılamaz hale gelecek ilkyardım ve sağlık problemleri yaşanacak.
6. Yağma tehlikesine karşı güvenlik sıkıntısı yaşanacak. 
7. Ekonomik başkentte işler sarpa saracağı için başta borsa olmak üzere sistem çökecek. 
8. Verginin %40'nın toplandığı İstanbul'da gelir elde edilemeyeceği için vergilendirilecek kazanç olmayacak devletin çarkları rahat dönemeyecek. Memurlar maaş alamayacak esnaf malını satacak müşteri bulamayacak. Parası olan parasını harcamayacağı için ekonomi kısır döngüye girecek.

Felaket senaryosunun bir kaç sahnesini izlediniz. Bunlar hayal değil. 4 tane deprem yaşadım. Yaşanacak olanlar yaşadıklarımın büyültülmüş bir haritada gerçekleşecek olanları. 

17 Ağustosların yaşanmaması için.