18 Mart 2015 Çarşamba

Elektronik Ticaret

Bir yakınımın satış ortağı olarak kurmuş olduğu İnternet sitesi ile ilgili olarak birkaç gündür beyin fırtınası yaşıyorum. İnternet ticaretinin ulaşmış olduğu boyutlar düşünüldüğünde yakında insanlar alışveriş için sokağa çıkmaz olacaklar. 
Elektronik Ticaret Kanunu, İnternet ticaret ortamının bir zorunluluk haline gelmiş olması sonucu ortaya çıktı. İlk temeller e-imza ile atıldı. 

Market alışverişinde sanal mağazadan sipariş veren müşterilerin siparişlerini sepete atan elemanlar yakında müşterilerden daha kalabalık halde olacaklar. 

Alışveriş yapmaya vakti kalmayanlar için nimet olan sanal alışveriş siteleri patlama yaşıyor. Satış aracılığı sistemi iş yapmak isteyenler iş ek bir gelir kapısı oldu. 

Sistem şu şekilde işliyor. Sermayesi olan iş sahibi siteyi kuruyor. Tedarikçisinden aldığı malı minimum depo kapasitesi ile işliyor ve sipariş veren müşteriye gönderiyor. 

Satış ortağı dediğimiz kişiler vasıtasıyla ürünü pazarlıyor. Satış ortağı ürüne yatırım yapmadığı için müşteri arıyor. Portföyündeki müşteri için ayrıca zaman kaybetmediği için yeni müşterilere yelken açıyor. 

Zincir kahve dükkanlarının masalı bölümlerinden bir elinde telefon bir elinde bilgisayar ya da tablet ile bir şeyler satmaya çalışan insanlar satış ortağı dediğimiz o kişilerden bir kaçını oluşturuyor. Bu zincir kahve dükkanı da müşterilerin ağırlandığı ofis gibi kullanılıyor. 

Maliyetleri minimum hale getirmek için başka her türlü yolu deneyen satış ortakları neredeyse her konuştuklarını satışa ikna becerisiyle hareket ederken klasik satış yöntemlerinin pabucunu dama atmış oluyor. 

İnternetten alışveriş kimileri için hala güvenilmez gibi düşünülse de ticaretin her adımının kayıt altında olduğu bu mecra aslında normal alışverişten daha güvenliği. Devletin vergi gelirlerinin de garanti olduğu bu ortamın nasıl bu kadar büyüdüğünü anlamak zor olmasa gerek. 

İnternetin her geçen gün hayatımızın daha da içine girmesi ile birlikte elektronik ticarette o kadar çok artmış olacak. Fiziki olarak paranın kaybolduğuna şahit olacağımız günler daha da yakın olacak. 

E-İmza         Hukuk Fakültesi Öğrencisine Tavsiyeler

İstanbul Mahalle Nüfusları        İcra Takibi Ne Kadar Sürer?