7 Şubat 2016 Pazar

Hukukta Uzmanlaşma

Uzmanlık alanınız nedir sorusu ile ilk karşılaştığınızda ne cevap verdiğinizi merak ediyorum? 
Mesleğin ilk yıllarındaki genç avukat kariyer planları yapar ama elinde iş olsun ve cebi biraz para görsün diye sevdiği hukuk dallarına ilişkin davalar dışındaki davaları da almak zorun kalır. Paranın yüzü tatlı gelir ama sevmediği dava türlerini almaya devam eder.

Avukatın iş reddetmemesinin bir diğer nedeni de portföyündeki müvekkilleri kaybetmemektir. Peki nereye kadar? İsmi çıkana kadar diyelim. 

Avukatın reklamını iyi yapan müvekkil avukatın branşını belirliyor. Davadan elde edilen menfaat müvekkil için tatmin edici ise müvekkil avukatı uçuruyor tıpki şeyh uçmaz müritler uçurur misalindeki gibi. Avukat bir bakıyor dava yağıyor o konuda. Hatta kendisine ben neymişim diyor ve sonunda sevmediği davaları almayı bırakıyor. Belki sevmediğim dediği hukuk branşı ana gelir kaynağı oluyor ve o branşa sempati duymaya başlıyor.  

Memleketin gidişatı da alınan davalar için belirleyici oldu. Gider avansının davalarda peşinen talep edilmesi, masraf kendisi ödemeyi taahhüt edip dava alamayan  avukatların iş kaybına, masrafları üstelenebilen avukatların artışı avukatların dava sayılarında değişmelere neden oldu. Sermaye sahibi avukatlar bu şekilde şehir dışında dava toplar hale geldiler. Hatta bazı meslektaşlar bu davranışlarından dolayı soruşturma geçirdiler. 

İcra Avukatlığı; avukatlığımın ilk yıllarında dosya sayısı itibariyle en cazip hukuk dalı gibi görünmüştü. Mal beyanında bulunmama, karşılıksız çek keşide etmek ve yakında taahhüdü ihlalin suç olmaktan çıkması icra avukatlığını cazip olmaktan çıkardı. Belirli rakamların altında icra takibi yapılamayacak olması icra dairelerini rahatlatacak ama avukat nereden ekmek yiyecek? 

Ceza avukatlığını fazla anlatmaya gerek yok diye düşünüyorum. Benimde ekonomik sebeplerle dahil olduğum Baronun CMK hizmetleri avukat tutabilecek olanların da CMK servisi tarafından ücretsiz avukat temin edilmesi dolayısıyla avukat tutma ihtiyaçlarını ortadan kaldırıyor. 

Hukuk davalarına gelince ileri ki zamanlarda bazı dava türleri için gündeme gelecek  zorunlu arabuluculuk uygulamaları ile hukuk davalarının da önü kesilecek. Tıpkı belirli rakamlar için doğrudan icra dairesine başvuramama gibi. 

Peki avukatlıkta ne yapacağız nasıl para kazanacağız? Bu karamsar tablodan nasıl kurtulacağız sorusunun cevabı bence şudur: Uzmanlaşmak.

Her ne kadar ekonomik sebeplerle dava türleri konusunda seçme şansımız bulunmuyor ise de uzmanlaşma ile birlikte işimizi daha iyi yapacağımız için başarı şansımız daha da artacak. Bir de bunun yanında yüksek lisans yapma şansını kullanabilirsek o zaman yazmış olduğumuz tez bizim ismimizin ön plana çıkmasını sağlayacak. 

Hayattaki pişmanlıklarımdan biri akademik unvan sahibi olamamak oldu. Özellikle genç meslektaşlarıma henüz okullarını bitirmeden akademik kariyer elde fırsatlarını değerlendirmeleri tavsiye ediyorum. Bu vesile ile yazacakları tezleri ileri de o konudaki müvekkiller karşılarına geldiğinde o konuda uzman olduklarına belirtir bir kanıt ve referans olarak karşılarına çıkacak. 

Saygılarımla