4 Şubat 2013 Pazartesi

2B'lere ilişkin kanunda değişiklik var

2B'lerin hukuki durumuna ilişkin 6292 sayılı kanunda 6412 tarihli kanunla değişiklik meydana geldi.  30.01.2013 tarihinde kabul edilen kanun 04.02.2012 tarihinde (bugün) yürürlüğe girdi. 

Tek maddelik bu kanun ile hak sahiplerine doğrudan yapılacak olan satışlarda satış bedeli 400m²'ye kadar olan satışlarda rayiç bedelin %50'si fazlası için rayiç bedelin %75'i üzerinden yapılması hükme bağlandı. Bir kişinin birden fazla taşınmaza sahip olmazı halinde bu istisna hak sahibinin tercih ettiği taşınmaz için uygulanacak yani diğer taşınmaz için rayiçin yüzde 75'i ödenerek hak sahibi olunacak. 
Bir taşınmazdaki hak sahipliğinin devredilmesi halinde hesap taşınmazın sadece 400 m²'si için hak sahiplerinin hisselerine oranlanarak uygulanır. 

Daha önce satış başvuru bedeli yatırmadan yapılan başvurular ile bundan sonra yapılacak başvurular başvuru bedeli alınmaksızın geçerli kabul edilir.

Bu vesile ile sadece bir tek taşınmaza sahip olmak isteyenler için rayiçte indirim sağlanacağı için hak sahiplerinde başvuruda artış olacak. Başvuru bedeli alınmadan hak sahiplerinin başvuruları kabul edileceği için hak sahipleri ödeme zamanına kadar para bulma telaşına düşmeyecekler. Hak sahibi olup para ödeyemediğinden  başvura da bulunamayanlar,  başvuru ile hak sahipliklerini bir nevi tescil ettirecekleri için hak sahibi olduklarını belgeleyecekler; ödemeye dair bedeller için kredi başvurularından olumlu sonuç elde edecekler. Bu kanunla daha önce başvura bulunamayanlar için süre uzatılmış oldu.