16 Şubat 2013 Cumartesi

Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkında Kanun

6415 sayılı bu kanunun kabulü ile terörizmin finansmanının önlenmesinde bir adım daha atılmış oldu.  Daha benzer bir uygulama uluslararası kara paranın aklanmasının önlenmesi için kabul edilmiştir. 

MASAK bu yasanın uygulanmasından yine ön plana çıkıyor. Başta 3713 sayılı Terörlü Mücadele Kanunu olmak üzere Türkiye'nin taraf olduğu dokuz uluslararası sözleşmede yasaklanan ve suç olarak düzenlenen fiiller için fon sağlanması veya toplanmasının önüne geçilmesi amaçlanıyor.

Terörizmin finansmanı bu kanun ile suç haline geldi. 5-10 yıl arası hapis cezası yaptırımı öngörülüyor. 

Türkiye Cumhuriyeti Bakanlar Kurulu'na, BM Güvenlik Konseyinin kararlarıyla listelenen kişi ya da organizasyonların mal varlıklarının dondurulması için karar yetkisi veriliyor. Alınan kararlar Dış İşleri Bakanlığı tarafından BM'ye bildiriliyor.

Yabancı devletlerce yapılan taleplerde Bakanlar Kurulu tarafından karara bağlanabiliyor. Ayrıca CMK'ya göre suç duyurusunda bulunulabiliyor.

İç İşleri, MİT ve benzeri kurumlar araştırma işlemlerini gizli olarak yürütüyorlar. Farklı kurumların üst düzey yöneticilerden teşekkül eden Değerlendirme Komisyonu mal varlığını dondurma kararı veriyor. Karar Resmi Gazete'de yayınlandıktan sonra yürürlüğe giriyor.

MASAK Başkanlığı,  alınan kararların yerine getirilmesinden  ve denetiminden sorumlu olmuyor. 

Uluslararası unsur taşıması itibariyle bu kanun geniş kapsamlı uygulanacak. Diğer ülkelerdeki benzer kanunlarla da devletimizin, terör örgütlerinin mal varlıklarının dondurulmasına ilişkin benzer taleplerde bulunmasına dair taleplerinin ne kadar geniş kapsamlı değerlendirileceğini zaman gösterecek.

Site Haritası