6 Şubat 2013 Çarşamba

İflas Erteleme Kararı

Son yıllarda iflas erteleme kararı moda oldu. İflas erteleme talep eden şirketler dava dilekçelerinde ihtiyati tedbir kararı da talep ediyorlar. Şirketlerin genel gidişatlarına ilişkin duruma gösterir bilanço, kar ve zarara ilişkin muhasebe konulu dokümanlara ilave olarak şirketler hakkındaki icra takipleri de tedbir kararında etkili oluyor. 

Şirketin aktif pasif dengesinin bozukluğunu ispatlaması sorun teşkil etmiyor. Hal böyle olunca ihtiyati tedbir kararı veriliyor. İhtiyati tedbir kararı davanın sonunda verilecek iflasın ertelenmesi kararın doğal sonuçlarını doğuruyor.

Özellikle inşaat firmalarının almış oldukları iflas erteleme kararları kanayan yara olarak nitelendiriliyor. Örnek şirket inşaata başlıyor, öz kaynakları yeterli olmayınca proje üzerinde satışlara ağırlık verip kendisini döndürmeye çalışıyor. Yapmakta olduğu konutları satamayınca inşaat yarıda kalıyor. Yarım kalan inşaattan yer sahibi olmak isteyip paralarını inşaat şirketlerine verenler, kredi kullananların da mağduriyeti cabası. 

Avukatlık Büromu İstanbul'a taşıdıktan sonra özellikle sırf borçlu şirket vekili olarak iflasın ertelenmesi davaları ile iştigal eden meslektaşlara şahit oldum. 

Borçlunun korunması ilkesinden hareketle yola çıkan İcra ve İflas Kanunu alacağının daha seri tahsili noktasında yetersiz kalıyor. 

İflas ertelemesi davalarında ihtiyati tedbir kararı alan şirketlerin avukatları hasbelkader müvekkilleri aleyhine başlatılan icra takip dosyalarına tedbir kararını ibraz ederek takibi durduruyorlar.

Peki alacaklı ne yapacak? Önce mal beyanında bulunmamaktan kaynaklı hapis cezası talepli suç duyurusunda bulunma kozunu kaybetti. Karşılıksız çek keşide etmek suç olmaktan çıkarıldı. Son olarak evde haciz müessesesini de toprağa verdik. 

Alacağın tahsilinde sıkıntı yaşayan alacaklının toplumsal barışın zedelenmesine yol açacağı gözardı ediliyor. Özellikle ekonomik durgunluğun zirve yaptığı dönemlerde alacaklı esnaf kan ağlarken borçlunun rahat bir şekilde hareket kabiliyetine sahip olmasına dair yasal düzenlemeler ileride hatırısayılır sıkıntılara sebep olacak.

 Site Haritası