1 Şubat 2013 Cuma

CMK ve İnfaz Kanunu Değişikliği ile Tahliyeler Başladı

24.1.2013 tarihinde TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen Ceza Muhakemesi Kanunu ile Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkındaki Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, Resmi Gazete'nin 31.01.2013 tarih ve 28545 sayısında yayımlandı.

Cezaevlerindeki tahliyeler derhal başladı. 15 madde içinde en çok yankı bulanı tahliyelerin düzenlendiği 4. madde.

1. madde ile sanıklara başka bir dilde savunma hakkı veriliyor. Tercümanlar bilirkişiler gibi listeden seçilecek ancak ücreti sanık tarafından karşılanacak.

2. madde tercümanlara ilişkin çıkarılacak yönetmeliğin Adalet Bakanlığı tarafından bir ay içinde çıkarılacağını öngörüyor. 

3. madde ceza infazının hastalık nedeni ile ertelenmesinde sağlık raporunda süre belirtilmediği takdirde mahkumun sağlık durumunun 1'er aylık dönemlerde incelettirilmesi öngörülüyor. Yine aynı madde ile ceza infaz kurumuna girdikten sonra hamile kalanlar için diğer mahkumlardan ayrı bir yerde infaz sistemine geçiliyor. hayatını kendi idame ettiremeyecek ve toplum güvenliğinin tehlike oluşturmadığı değerlendirilen mahkumun cezasının infazının iyileşene kadar geri bırakılacağı öngörülüyor. 

4. madde kanunun en büyük yankı uyandıran maddesi. Kasten işlenen suçlarda 3 yıl, taksirle işlenen suçlarda 5 yıl veya daha az süreli hapis cezalarının infazı çağrı üzerine gelen hükümlünün istemi üzerine Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından ertelenebiliyor. Cezası ertelenen başka suç işlerse ertelenen ceza derhal infaz olunuyor. Erteleme güvence gösterilmesine veya diğer şartlara bağlanabilmekle beraber terör suçları, örgüt faaliyetleri ile işlenen suçlar ve cinsel dokunulmazlığa karşı işlenen suçlara mahkum olanlar, mükerrir tabir edilen daha önce aynı suçu işleyenler ile disiplin veya tazyik hapsine mahkum olanlar bu imkandan faydalanamıyor. 

5. madde de kasten işlenen suçlarda 3 yıl, taksirle işlenen suçlarda 5 yıl ceza alanlar hakkında doğrudan yakalama emri çıkarılacağı düzenlenmişken adli para cezasından hapsin infazında hükümlüye öncelikle çağrı kağıdı düzenlenmesi gönderileceği hükme bağlanmış durumda.

6. madde hükümlüler için ödülleri düzenliyor. Cezasının infazında sorun çıkarmaya hükümlülere kurum içinde ve kurum dışında eğitime katılma, evli hükümlülere eşleri ile 24 saate kadar zaman geçirme, çocuklara ailelere ile 24 saat kadar zaman geçirme, haftalık  ziyaretin 2 saate kadar çıkarılması, kapalı görüş yerine açık görüş, 3 haftalık ziyaret süresini toplu kullanma, telefon ile görüşme süresinin iki katına kadar uzatılması; sosyal, kültürel ve sportif aktivitelerden öncelikli veya daha uzun süre yararlanma imkanı sağlanabiliyor. Haftalık harcama miktarı yarı oranında arttırılabiliyor. Hediye verilebiliyor. Hükümlüye takdir ve tavsiye mektubu verilebiliyor. Ödüllendirme Bakanlık tarafından çıkarılacak yönetmelik ile düzenlenecek. 

7. madde ile çocuk hükümlülerin kendi istekleri ile nakillerinde nakil giderlerini ödeme zorunluluğu kalkıyor. 

8. madde ile çocuk eğitim evlerine nakiller kurum görevlisi nezaretinde yapılırken açık ceza infaz kurumlarına nakiller kurum görevlisi olmaksızın yapılır hükmü geldi. 48 saat içinde açık ceza infaz kurumuna giriş yapmayanlar hakkında izinden dönmeme, geç dönmeye ilişkin hükümler uygulanıyor. 

9. madde ile çocuk hükümlüler için ziyaret süresi 1 saat ile 3 saat arasında belirleniyor. 

10. madde ile hükümlünün gideceği yer hükümlünün konaklayacağı yerin ceza infaz kurumu mu hükümlünün yakının evinde mi kalacağı  valilik kararına bağlanıyor.  

11. madde ile açık ceza infaz kuruma geçmeye hak kazananlara üç ayda bir aileleri ile görüşmelerine özel izin verilebileceği öngörülüyor. Eskiden bu süre yılda en çok 3 kez olarak belirlenmişti. 

12. madde ile ölüm halinde verilen özel izinlerde tutukluya verilecek izinlerde 10. maddedeki düzenlemeye paralel olarak tutuklunun konaklayacağı yerin ceza infaz kurumu mu tutuklunun yakınlarının evimi olacağına dair kararın verilmesinde valiliğe inisiyatif veriliyor. 

13. madde de getirilen geçici madde ile denetimli serbestlik tedbiri uygulanarak cezanın infazında  öngörülen 6 ay açıkta ceza geçirme şartı 31.12.2015 tarihine kadar uygulanmaz şarta getiriliyor. 

Kanunun yürürlüğe girmesi ile bu hafta içinde 15.bin civarında hükümlü evlerine dönmüş olacak. Köklü değişikliklere yol açan bu kanun gündemi tahliyeler sonrasında uzun bir süre daha meşgul edecek.