24 Kasım 2014 Pazartesi

Arabam Bağlandı Ne Yapabilirim?

Nadiren bir suça karışmış olduğu için olsa da genelde bir borçtan dolayı araba bağlanır. 

Kamu borçlarından vergi ve sosyal güvenlik prim borçları kurumların icra servisleri tarafından bağlanır. 

Kamu alacaklarının dışındaki alacaklar İcra ve İflas Kanunu'na tabidir. Araç üzerine ilk hak mahrumiyeti aracın trafik kaydına haciz şerhinin işlenmesidir. Borçlu araca haciz konulduğunu öğrendiğinde borcunu öder ve haciz kalkar. 

Haciz öğrenilmesine rağmen borç ödenmezse alacaklının elinde hacizli aracı satmak dışında borcu tahsil etmek için yol kalmazsa son çare olarak aracın trafik kaydına yakalama şerhi işlenir. Araç trafik ekipleri tarafından görüldüğü yerde yakalanarak yeddiemin otoparkına çekilir. 

Otoparkta geçen her gün için araç için yeddiemin ücreti ödenir. Araç yakalandıktan sonra fiili haciz yapılarak aracın kıymeti icra memuru tarafından takdir edilir. Borç ödenmesi satış işlemlerine geçilir. Satış işlemi neticesinden önce aracın otopark ücreti yeddiemine ödenir. KDV ve sair vergisel ödemeler yapıldıktan sonra araç yeni alıcıya adına tescil edilir. 

Özetle borca ilişkin bir ihtilaf yoksa araç üzerindeki haczin ve yakalama kararının bir an önce kaldırılmasında fayda vardır. Aksi halde borçlunun değerinin altında satıldığı gibi satış bedelinin kaydadeğer kısmı başka yerlere gitmektedir.