21 Kasım 2014 Cuma

Hakkımda Tutuklama Kararı Var Mı?

Her ceza hukukçusu ceza davası sürerken müvekkilimden hakkımda tutuklama ve yakalama kararları var mı yok mu sorusuna cevap alır. Bu kararlar genelde en olmadık zamanda infaz edilir. 

Bir kişi öncelikle evinde ve iş yerinde aranır. Mahkemelerin bu yöndeki kararları her ne kadar ivedi olarak asayiş birimlerine iletiliyor ise de aranan kişilerin fazlalılığı asayiş birimlerinin görevlerini zamanında yerine getirememelerine sebebiyet verir. 

Bu olmadık zamanlardan en alışılageleni otelde yapılanıdır. Vatandaş şehirler arası seyahati ile bağlantılı otele kalmaya gelir. İstirahate çekilir. Uykunun en derin anında genelde sabahın beşinde otel odasının kapısı çalınır. Uyku mahmuru kişi afyonu patlamadan apar topar emniyete götürülür. 

Aslında bu gecikmenin sebebi bürokrasiden kaynaklanır. Otele yapılan her girişin asayiş birimlerine bildirim yükümlülüğü vardır. Genelde el terminali ile otele gelen görevliler tüm otel sakinlerini GBT sorgulamasından geçirirler. Bahtı kapalı sakin hakkında uyarı gelir yakalandı diye. Bu uyarı çıktığı için ilgilinin bir an önce mahkemeye çıkarılması gerekir ya da hükümlü ise cezaevine gönderilmesi gerekir. 

Aranan kişiler oteller dışında bir de havaalanında yakalanırlar. Tam uçağa binecekken yoldan çevrilirler. 

Arada bir polisler yoldan geçen kişileri çevirir ve kimlik sorarlar. Yapılan sorgulama da tek tükte olsa aranan şahısları yakalarlar. 

Mağduriyet esasın ifadesi alınmak üzere hakkında yakalama kararı çıkarılanlar içindir. Kendilerine gönderilen tebligattan haberdar olmadıkları için mağdur olurlar. Geçenlerde gazeteci Soner Yalçın yargılandığı davadan haberdar olmadığı için bir seyahati esnasında yakalanmış ve benzer mağduriyeti yaşamıştı. 

Diğerleri zaten ya hükümlüdür yani elbet bir gün yakalanacağını bilir ya da yargılanırken hakkında tutuklama kararı verildiğini bilir.

Bir kişinin yargılandığı bir davadan dolayı aranıp aranmadığı bu dava dosyasından anlaşılabilir ancak başka bir şeyden dolayı hakkında bir yakalama kararı olup olmadığını emniyete yada jandarmaya sorarak öğrenemeyiz. Başka yolları kullanmak gerekir. 

Kadıköy Avukat