2 Kasım 2014 Pazar

Ne Zaman Emekli Olabilirim?

Geleceğe yatırım dendiğinde akla ilk gayrimenkul almak gelir. En iyi yatırımın gayrimenkule yapılan yatırım olduğu söylenir durur.

Tarım toplumundan sanayi toplumuna geçememiş ülkelerde toprak para eder. Sanayi toplumunda işler değişmeye başlar ve teknoloji ön plana çıkmaya başlar 19. yüzyıl teknolojik yatırımların başladığı 20. yüzyıl hız kazandığı yıllar oldu. 20. yüzyılın sonunda bilgiye çabuk ulaşmanın ön plana çıkması ile bilgisayar teknolojisi ön plana çıktı. E-devlet uygulamaları ile bilgiyi günlük hayatta kullanır olduk. Sosyal medya ile adeta bilgi denizinde yüzmeye başladık. 


Sosyal medyanın ön plana çıkması ile artık bilgi kaynağının bulunduğu sunuculara bağlanmak yerine sosyal medyadaki ilgili sunucuların uygulamalarına abone olmayı tercih ediyoruz. 

Toprak da teknoloji de bilgi de insan için. Peki neden yatırımı insana yapmıyoruz?

İnsan gençlikte her türlü sıkıntıyı katlanıyor. Neden askere 40 yaşında gitmiyoruz? Neden okula 35 yaşında gitmiyoruz? 

Gelelim emeklilik mevzuuna. İnsana yatırım yaparken en önemli yatırım amaçlarından biri emeklilik olduğu kanaatindeyim. Şartlar insanın eğitim almasını veya belirli bir malvarlığını edinmesine engel olabilir ya da insanoğlu bir şekilde birşeylere sahip olmadan da yaşayabilir ama emeklilik güvencesi olmadan yaşayamaz. 

Dedelerimizin ve ninelerimizin çocuğunun emekliliği yoktu. Kayıtdışı çalıştıkları için sağlık güvenceleri paraları ile doğru orantılı idi. 

Annelerimiz babalarımız çalışıp çabaladılar her ne kadar yeterli değilse de emekli maaşına sahip oldular. 

Otuzlu yaşlarında olan çoğu meslektaşım sosyal güvenlik primlerini düzenli ödeyemiyorlar. Kimisi kaynak yokluğundan kimi ihmalkarlıktan. Sosyal güvence ne kadar önemli derseniz benim emsallerim aleyhte bir değişiklik olmaz ise hem 60 yaşında emekli olabilecekler hem de prim yatırdıkları sürece sağlık güvenceleri olacak. 

Bu kadar sözden sonra ne zaman olabilirim derseniz bağlantıya tıklayarak ne zaman emekli olabileceğinizi görebilirsiniz.