10 Kasım 2014 Pazartesi

Peki Kimdir Atatürk?

Tüm 10 Kasım'larda saygı duruşunda bulunduk. Devletimizin kurucusu olarak bildik. Okuldaki sınıfları ve resmi dairelere resimlerini astık. 


1881 yılında Selanik'te dünyaya geldi. 
Babası Ali Rıza Efendi bugün Makedonya sınırlarında kalan ve Makedonya'da Türkçe'nin konuşulduğu nadir köylerden olan Kocacık'lıdır. Kocacık'tan Radika Gezisi yazımda bahsetmiştim.

Balkanların Osmanlı'dan kopmaya başladığı dönemdeki buhran ortamında askeri okullarda başarıyla yükselerek son Osmanlı Subaylarından biri olarak 1. Dünya Savaşı'nda ve özellikle Çanakkale Savaşı'nda büyük başarılar gösterdi. 

Kurtuluş Savaşı askeri mücadelesi sonrasında kurulan Cumhuriyetimizin başına geçtiğinde asıl mücadelenin yeni başladığını ifade etmişti. 

Bir ülke düşünün ki başta o günün büyük devleri olan İngiltere, Fransa, İtalya, Rusya olmak üzere çevresindeki tüm ülkelerle askeri harekatta bulunsun ve tüm cephelerde bu harekatlarda başarı ile çıksın. Bu askeri başarı dünya tarihine geçmiştir. Peki kimdir Atatürk? Atatürk bu askeri başarının mimarı olan bir dahidir. 

Eğitim sorunu Atatürk'ün en çok önem verdiği sorundur. Harf Devrimi'nde tahta başına geçip millete öğretmenlik yapmıştır. Peki kimdir Atatürk? Türk öğrencisinin başöğretmenidir. 

Atatürk Orman Çiftliği hakkındaki yazımızda bahsettiğimiz üzere çorak Ankara ovasını verimli bir çiftlik haline getirmiştir. Şimdi orada Cumhurbaşkanlığı sarayı bulunmaktadır. Peki kimdir Atatürk? Çorak Anadolu'yu tarıma açarak bu milleti açlıktan ve yoksulluktan kurtaran kişidir. 

Devrin en önemli devlet adamları onu ziyaret edip devlet yönetimindeki başarılarına bizzat şahit olmuşlardır. Peki kimdir Atatürk? Tüm dünyayı mal olmuş bir devlet adamıdır. 

Herkes Devlet adamı olamaz. Devlet adamlığının üniversite mezunu olmakla alakası yoktur. Atatürk'ün Liderlik Sırları kitabını okunduğunda Atatürk'ün burada bahsedemeyeceğimiz kadar çok liderlik sırrını bir kez daha idrak etmiş olacağız. Başucu kitabı niteliğindeki bu kitabın başta devlet adamları olmak üzere özel sektördeki yöneticiler tarafından da okunması gerekmektedir.