3 Haziran 2015 Çarşamba

6136 Sayılı Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Kanun - Silah Teşhiri Suç Mudur?

6136 sayılı Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Kanun ateşli silah ve mermiler ile bıçak ve sair saldırı veya savunmada kullanılan aletlerin ithal, satış, taşıma veya bulundurulmasını düzenler. 



1953 tarihli bu kanun çağın ihtiyaçlarını karşılayamadığı için neredeyse tüm maddeleri değiştirilmiştir. 

Kural olarak yurt dışından silah getirmek suçtur. Kolluk ve MİT görevlileri için getirilecek silahlar ile Diplomatlara istisna tanınmıştır.

Ateşli silah ve mermi üretilmesi kısmen devlet tekelindedir. Özel müesseseler kısıtlı türdeki silahları üretebilir. 

Özel saldırı ve savunma aletlerinin yapımı yasaktır. Örneğin muşta, kasatura ve kamçı. Bu tip silahların ithali, taşınması ve bulundurulması da yasaktır. 

Av ve sporda kullanılan silahlar ruhsata tabidir. 

Silah taşıma ve bulundurma ruhsatları 5 yıl için geçerlidir. 

Kanunda sayılı belirli kişiler taşıma ruhsatlı silah sahibi olabilirler. Sınırlı sayıdaki bu kişiler silahları için aldıkları ruhsat harca tabi değildir. Örneğin hakimler, savcılar, MİT mensupları ve mülki amirler. 

Valiler tarafından verilecek izin vesikasını alanlar silah taşıma veya bulundurma ruhsatı alabilirler. 

Valilik kararı ile halka silah dağıtılabileceği gibi toplu silah araması da yapılabilir. 

Silahı suçta kullananların silah vesikaları geri alınır ve bir daha silah bulundurma ve taşıma izni verilmez. 

Mahkemelerin müsadere( zorlalım) kararı verdikleri silahlar Milli Savunma Bakanlığı emrine verilir; Milli Savunma, Jandarma, Emniyet, MİT ve Gümrük Muhafazanın ihtiyaçları bu silah ve mermilerden karşılanır. 

İhtiyaç fazlası silahlar Makine Kimya Endüstrisi (MKE) aracılığıyla satılır. Emniyet mensuplarının yarı bedelle bir adet silahı öncelikli alım hakları vardır. 

12. maddeye göre yasak nitelikli silahı ülkeye sokan, veya sokmaya teşebbüs veya aracılık edenler veya satanlar veya bulunduranlar 5 ile 12 yıl arasında hapis ve 500 - 5 bin gün arasında adli para cezasıyla cezalandırılırlar. Bu suçun toplu olarak işlenmesi halinde 8-15 yıl hapis ve bin -10 bin gün arası adli para cezasına mahkum olurlar.  

13 madde silah satın alanları, taşıyanları ve bulunduranları cezalandırır. Yaptırım 1-3 yıl hapis ve 30-100 gün adli para cezasıdır. Bulundurulan miktar vahim ise 5-8 yıl hapis ve 500-5 bin gün adli para cezası söz konusudur. 

Duruşmalarda, psikiyatri servislerinde, ceza-tutuk ve ıslahevlerinde, yurtlarda, üniversitelerde, toplantı ve gösteri yürüyüşlerinde, spor karşılaşmalarında ve TBMM'de silah bulundurulamaz. Bu yerlere silahla girenler 50 günden az olmamak üzere adli para cezası ile cezalandırılırlar. Ayrıca bu kişilere 5 yıl silah verilmez. 

Bulundurma ruhsatlı silahlar nakil belgesi ile bir yerden başka bir yere götürülebilir ve bulundurulacağını yerin dışına çıkarılamaz. 

Kabahatler Kanununa göre silah teşhiri yani silahı görünecek şekilde alenen taşıyanlara 100.TL ceza verilir. Bu rakam her sene yeniden değerleme oranına göre arttırılır. 

Bir taraftan toplumun bir kısmında silah sevgisi bulunmaktayken diğer kısmı çocuklara oyuncak silah verilmemesi ve yetişkinlere de kolay kolay taşıma veya bulundurma ruhsatlı silah verilmemesine dair bireysel silahlanmaya karşı kamuoyu çalışmaları sürdürmekteyken diğer taraftan Türkiye'de ruhsatlı silah sayısı 2,5 milyonun üzerindeyken ruhsatsız silah sayısının ne kadar olduğu bilinmiyor.  

Saygılarımla

İcra Takibi Ne Kadar Sürer
Taahhüdü İhlal Suçu
Hükmün Açıklanmasının Geriye Bırakılması Nedir?

Site Haritası


ve merak ettiğiniz pek çok konuya eski ve yeni site haritası bölümünden ulaşabilirsiniz. Bilgi paylaştıkça güzel. Cevabını bulamadığınız sorularınızı okuduğunuz yazının alt tarafındaki yorum bölüme yazarak sorabilirsiniz veya iletişim bölümünden e-posta ile bize ulaşabilirsiniz.