29 Haziran 2015 Pazartesi

Kentsel Dönüşümde Müteahhit İle Anlaşmada Oybirliği Şartı Gerekmektedir

Karot alınması, deprem simülasyonu ve sair yollarla riskli olduğu tespit edilen taşınmaz, risk kesinleştikten sonra yıkım sürecindedir. 60 ve 30 günlük ek sürelerden sonra taşınmaz her an yıkılabilir. Ancak taşınmazın yıkımının engellenmesi için ihtiyati tedbir veya yürütmeyi durdurma kararı alınması gerekir. 

Kat malikleri 2/3 çoğunluk ile taşınmazı yıkma kararı alabilecekken taşınmazın hangi müteahhide verileceği konusunda alınacak kararın oy birliği ile alınması gerekir. 

Yıkım kararını kesinleştiren müteahhit ya da kat malikleri, yıkım ve sonra yeniden yapı inşaatı için yani kentsel dönüşümde müteahhitle anlaşmada oybirliği şartı gerekmektedir kuralını atlamaktadırlar. Taraflar bu kurala hakim olmadıkları için yıkım kararı veya 2/3 çoğunluk kararı müteahhit ile anlaşmada cebir unsuru olarak kullanmaktadır.

2015 sonu itibariyle aksine bir değişiklik olmazsa kentsel dönüşümde kira yardımı kesilecektir. Aynı süre sonunda ortak olarak emsale dahil edilecek yani ortak alanlara verilecek pay arsa sahiplerinin dairelerinin küçülmesine sebebiyet verecektir. 

Tarafların bir an önce anlaşma sağlayarak projelerini yetkili makamlara onaylatmaları ve ruhsatları almaları gerekmektedir. Ekonomik hali kalmayan projeler kentsel dönüşümü yavaşlatacaktır. 

An itibariyle müteahhitler limitlerini doldurmuşlardır. Kentsel dönüşümde yeni müteahhitler ortaya çıkma çabasındadır. Kendilerini ispat aşamasındaki küçük müteahhitler kapasitelerinin üzerindeki taahhütleri imza atmaktadırlar. Sorunlar baş gösterebilir. 

Kriz dönemlerinde ilk darbeyi inşaat sektörü ve otomotiv sektörü yer. Olası koalisyon anlaşmazlıkları veya sınır ötesi operasyon ihtimali ekonomik krize sebebiyet verebilir. 

Sonuç olarak yasal ve idari zorunluluklar bir yana kentsel dönüşümde dimyata pirince giderken eldeki bulgurdan olmamak için teknik ve hukuki şartnamenin hazırlanmasında mimar/mühendis gibi bir teknik elemandan ve bir avukattan yardım almakta fayda vardır. 

Saygılarımla 


ve merak ettiğiniz pek çok konuya eski ve yeni site haritası bölümünden ulaşabilirsiniz. Bilgi paylaştıkça güzel. Cevabını bulamadığınız sorularınızı okuduğunuz yazının alt tarafındaki yorum bölüme yazarak sorabilirsiniz veya iletişim bölümünden e-posta ile bize ulaşabilirsiniz.