11 Haziran 2015 Perşembe

Koalisyon Baskısı

AKP tek başına hükümet kuracak çoğunluğu elde edemediği için koalisyon yapılması zorunluğu hasıl oldu. 

Bugün   (10.06.2015) alışılmışın aksine Sayın Baykal Sayın Cumhurbaşkanı ile Dış İşleri Konutunda bir araya geldi.

Her ne kadar Sayın Baykal meclis başkanı seçilene kadar ki süreçte vekaleten bu görevi yerine getirecek ise de TBMM'nin yeni üyelerin bu ilk toplantısından önce Sayın Baykal ile böyle bir toplantı yapılmasını anlayabilmiş değilim. 

En yaşlı üye acil bir şekilde neredeyse ilk uçağa atlayarak Ankara yolunu tuttu. Bu toplantı 2 saat 15 dakika sürdü. Sadece meclisin ilk günü yapılacaklar için bu kadar uzun bir toplantının yapılmış olması da anlaşılır değil. 

Toplantı sonrasında Sayın Baykal basın mensuplarının sorunlarını yanıtlarken CHP liderinin bilgisi dahilinde bu toplantıya katıldığını söyledi. Bu toplantına tam olarak nelerin konuşulduğunu bilemiyoruz. 

Sayın Cumhurbaşkanının zamanında yeniden politikaya dönüşüne Sayın Baykal'ın o zamanın parti genel başkanı sıfatıyla yapmış olduğu manevrayı unutmamak lazım. 

Toplantının ardından sosyal medya da Erdoğan Cumhurbaşkanlığı Makamını Sayın Baykal'a bırakacağı ve AKP başına geçeceğine dair söylentiler dolaşmaya başladı.

Seçim sonuçlarının açıklandığı ilk gece erken seçimin yakın olduğunu düşünüyorum. Ancak iki tecrübeli politikacının toplantısı ile bu ihtimal azalmaya başladı. Hatta AKP-CHP koalisyonu olabilir. 

Devlet Bey yaptığı açıklama ile HDP'nin doğrudan ya da dolaylı desteğinin bulunduğu bir koalisyonda yer almayacağını açıkladı. CHP ve MHP milletvekili sayısı itibariyle koalisyon kuramayacaklar. Geriye AKP-CHP ve HDP destekli olasılıkları tartışmak kalıyor. 

Geçmiş dönemlerde koalisyon hükümetlerinin tartışlamaları toplumun koalisyona sıcak bakmadığının göstergesi ile mevcut matematiksel durum alternatifleri zorluyor. 

Seçim sonuçlarının ardından döviz fiyatlarındaki artış piyasada acaba koalisyon tartışmaları yeni bir ekonomik krize yol açabilir mi? Bu toplantı sırf piyasa koalisyon belirsizliğinden olumsuz etkilenmesin diye de yapılmış olabilir. Geriye dönüp baktığımızda ekonominin insanların tatile gitmesi ile durgunlaşmaya başladığı bu dönemlerde geçmişte yaşanan krizlerin faturasını fazlasıyla ödedik.

Seçimlerin bıçak sırtında geçtiğini hatırlarsak koalisyonunun kurulup kurulmayacağına dair tartışmaların yaşanacağı ilerideki günlerde tarafların köprüyü atan taraf olmamak için çaba göstereceğini düşünüyorum. Aksi halde Global durgunluğunda etkisi ile koalisyon krizi birleşirse ülke ekonomisi çok derin yara alır. Bu yara kolay kolayda kapanmaz. 


Saygılarımla 

Merak ettiğiniz pek çok konuya Site Haritası bölümünden ulaşabilirsiniz. Bilgi paylaştıkça güzel. Cevabını bulamadığınız sorularınızı okuduğunuz yazının alt tarafındaki yorum bölüme yazarak sorabilirsiniz veya iletişim bölümünden e-posta ile bize ulaşabilirsiniz.