23 Mayıs 2015 Cumartesi

Adli Sicil Kaydı Nedir? Sabıka Kaydı Nedir?

Halk arasında sabıka kaydı veya temiz kağıdı olarak bilenen ancak kanunda adli sicil olarak adlandırılan bu uygulama ile Türk vatandaşların veya yabancıların Türk Yargı makamlarınca kesinleşmiş ceza ve güvenlik tedbirlerine mahkumiyete ilişkin yargı kararlarının Adalet Bakanlığı Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü nezdindeki bilgisayar sistemine kaydı ile bu kayıtların tasnifi, saklanması ve gerektiğinde ilgililere bildirilmesi amaçlanır. 
Kayıtlar merkezi adli sicilde tutulur. 

Adli Sicil kaydını aldığımızda bize verilen belgenin ismi Adli Sicil Belgesidir.

Adli Sicil Belgesi Nereden Alınır? 
Adli sicil belgesini almanın en kolay yolu www.turkiye.gov.tr adresinden PTT'den alacağınız e-devlet şifresi iledir. 


Eğer e-devlet şifreniz yok ise o zaman adli sicil belgesini almak için Cumhuriyet Başsavcılığına, Kaymakamlığa, Yurt dışında iseniz elçilik veya konsolosluklara müracaat etmeniz gerekmektedir. Bu müracaat şifahi değil dilekçe ile kişinin bizzat kendisi veya vekili tarafından yapılmalıdır. Müracaatçının nüfus cüzdanını, ehliyetini veya pasaportunu ibraz etmesi gerekmektedir. 

Adli  sicil belgesi üzerinde iki tür kayıt ile karşılaşılır. 
1. Adli sicil kaydı vardır/yoktur. 
2. Arşiv kaydı vardır/yoktur. 

Hangi suçların ve cezaların adli sicil kaydına alınıp alınmayacağı ve hangi koşullar altından silinip silinmeyeceği ve/veya doğrudan arşiv kaydına alınıp alınmayacağı kanunda detaylı olarak belirtilmiştir.  


Saygılarımla

ve merak ettiğiniz pek çok konuya eski ve yeni site haritası bölümünden ulaşabilirsiniz. Bilgi paylaştıkça güzel. Cevabını bulamadığınız sorularınızı okuduğunuz yazının alt tarafındaki yorum bölüme yazarak sorabilirsiniz veya iletişim bölümünden e-posta ile bize ulaşabilirsiniz.