29 Mayıs 2015 Cuma

Kredi Kartı Nedir?

Hayatımızın olmazsa olmazları listesinde belki de bir numara haline gelmiş olan kredi kartları hakkında aslında çok şey bilmiyoruz.  
Peki kredi kartı nedir ne değildir?

Kredi kartı bir banka veya finans kuruluşu tarafından müşterilerine verilen, anlaşmalı alışveriş merkezlerindeki POS cihazlarında kullanılan bir ödeme vasıtasıdır. Kredi kartı bir ödeme vasıtası olması dışında ayrıca ATM'lerden nakit para yani hızlı bir kredi çekme amaçlı olarak kullanılır. 

Kredi Kartı Başvurusu İçin Ne Gerekir?
Kredi kartı almak için gerekli belgeler bankadan bankaya değişmekle beraber genel olarak T.C. Kimlik numarası olan bir belge yeterlidir. Bazı bankalar müşteriyi müracaat için bankaya beklerden bazı bankalar bankanın cep telefonu mesaj servisine gönderilecek bilgiler ile kredi kartı başvurusunu yeterli görmektedir.

Kredi kartı başvurusunu alan banka T.C. kimlik numaranız ile Merkez Bankası nezdinde tutulan ortak sicilinize bakarak kredi kartı almakta bir riskinizin olup olmadığını kontrol eder. Yapılan kontrol neticesinde kredi kartı müracaatınız kabul veya reddedilir. Kabul halinde banka kredi kartını basarak şubeye ve kargo ile adresinize teslim eder. Banka sizi riskli görür ise veya kredi siciliniz bozuk ise başvurunuzu reddeder. 

Kredi Kartı Numarası Nedir?
Kredi kartı numarası kredi kartının ön yüzündeki 16 haneli numaradadır. Bu 16 hane dörderdi dört gruptan oluşur. 

Kredi Kartı Aidatı Nedir?
Kredi kartının kullandırılması karşılığında bankanın almış olduğu ücreti verilen addır. Bankadan bankaya alınan aidat miktarı değişmektedir. 

Aidatsız Kredi Kartı Var mıdır?
Bankacılık mevzuatında yapılan son değişikliklerle kredi kartı almak isteyen banka müşterilerine aidatsız kredi karşı seçeneği sunulmuştur. Ancak aidatsız kredi kartları aidatlı kredi kartlarına sahip olanların ayrıcalıklarından faydalanamaz. Taksit sayısı, ilave taksit gibi sair özellikler bankadan bankaya değişmektedir. Aidatsız kredi kartı sahip olmanın fazla avantajı bulunmaktadır. 

Bankalar kredi kartı kullanımını cazip kılmak için değişik kampanyalar düzenlemektedirler.

Kredi Kartı Borcu Nedir?
Banka ile kredi kartı sahibi arasında özel hukuktan doğan bir borç ilişkisi vardır. Kredi kartı sahibi kullanmış olduğu kartı ile belirli bir tarihten bir para borcunun ödenmesi veya belirli bir vade ile taksitli para borcu ödeme yükümlüğü altına girer.

Kredi Kartı Borcu Ödenmezse Ne Olur?
Kredi kartı sahibi kredi kartı borcunu zamanında ödemezse temerrüde düşmüş olur. Öncelikle kredi kartı kullanıma kapanır. Borçlu kredi kartını bir daha kullanamaz. 

Borçluya önce şifahi olarak borcunu ödemesi hatırlatılır. Borçlu borcunu bankadan bankaya değişen süresi içinde ödemezse borçluya noterden ihtarname gönderilir. İhtarname icra takibinden önceki son aşamadır. 

Kredi Kartı Borcunun Yapılandırılması Nedir? Kredi Kartı Borcunun Taksitlendirilmesi Nedir?
Kredi kartı borçlusu borcun tamamını birden ödeyememekle beraber borcunun kalanını ödeyeceğine dair bankada bir kanaat oluşturursa banka kredi kartlı borçlusuna borcunu taksit halinde ödemesi için fırsat verir. Borcun yapılandırılması dediğimiz bu uygulama ile borçlu taksitlendirilen borcunu kendisine verilen sürelerde öderse icraya verilmez ödemeler aksarsa ya da hiç ödeme olmazsa borçlu bu son şansını kaybetmiş olur ve icralık olur. 

Bankalar dışında kredi kartı borçlarını yapılandıran şirketler vardır. Ancak bu şirketler borca faiz farkı ve bu hizmetin karşılığından ilave ödemeler yansıttıkları için bazı borçlular tarafından cazip bulunmamaktadırlar. 

Bir bankaya olan kredi kartı borcunuzu başka bir bankadan almış olduğunuz kredi ile de kapatabilirsiniz ancak bu sefer ikinci bankaya borcunuzu öderken ayrıca faiz ödersiniz. Bu yol vadeyi uzatma dışında cazip değildir. 

Kredi Kartının Faydaları Nelerdir?
Modern dünyanın olmazsa olmazlarından olan kredi kartları ile taksitli alışveriş yapabilirsiniz. Ayrıca kredi kartı İnternetten alışveriş yapılmasına olanak sağlar. Nakit taşıma zorunluluğu ortadan kalkar. Kredi kartı borcunu zamanında öderseniz faizsiz kredi kullanmış olursunuz. 

Kredi kartı ile alışveriş sonrasında alışveriş yapılan işletme fatura veya kasa/perakende satış fişi vereceği için ticaret kayıt altına alınmış olur. Devletin vergi geliri kredi kartı kullanımının artışı ile doğru orantılı olarak artar. Devlet banka gelirlerinden ayrıca vergi alır. 

Kredi Kartının Zararları Nelerdir?Kredi kartı için aidat ödemek zorunda kalabilirsiniz. 
Kredi kartı borcunuzu zamanında ödeyemezseniz faiz ödersiniz. 
Kredi kartı borcunuzu ödeyemezseniz icralık olur borcunuz avukatlık ücreti ve sair icra masrafları ve faiziyle ödemek zorunda kalırsınız. 
Kredi kartı borcunuzu zamanında ödeyemezseniz başka bir bankadan kredi çekerken zorluk yaşarsınız. 
Kredi kartı kullanımında şahsi limitlerin aşılması halinde borcunuz katlanır. Asgari ödeme tutarının üzerindeki ödemeler icralık olmanızı engeller ancak faize yüklü ödeme yaparsınız. 

Zamanında ödenmeyen kredi kartı borçları pek çok ailenin zorluklar yaşamasına sebebiyet vermektedir. 2015 yılının ilk üç ayında kredi kartını ödemeyen   380.000 borçlu icraya verilmiştir. Kredi kartı borçlu sayısı 2 milyon kişiye yaklaşmıştır.  


Şahsi Cezasızlık Sebepleri Nelerdir? 
Hazırlık Soruşturması Nedir?
İnternette Porno İzlemek Suç mudur?

ve merak ettiğiniz pek çok konuya eski ve yeni site haritası bölümünden ulaşabilirsiniz. Bilgi paylaştıkça güzel. Cevabını bulamadığınız sorularınızı okuduğunuz yazının alt tarafındaki yorum bölüme yazı yazarak sorabilirsiniz veya iletişim bölümünden e-posta ile ulaşabilirsiniz.