9 Mayıs 2015 Cumartesi

Kenan Evren

17. Genelkurmay Başkanı, Türkiye Cumhuriyeti'nin 7. Cumhurbaşkanı, 98 yaşında hayatını kaybetti. Ardında Yargıtay'da tüm askeri haklarını alan ve onanmayı bekleyen bir dava ve 1982 Anayasası kaldı.

Darbeler döneminin simgesel ismidir. Vesayet anlayışının son temsilcisidir. Diktatörlüklerde yaşayan darbe dönemlerinin sonuncusu olmasını dilediğim bir dönemin fiilen son temsilcisidir.  

12 Eylül döneminde yaklaşık 1 milyon kişi gözaltına alındı veya cezaevlerine girdi. 50 kişi idam edildi. 190 tutuklu ve hükümlü ceza evinde öldürüldü.Ülkenin sağ/sol ayrımı yapılmaksızın vatandaşları, aydın kesimi fişlendi, yargılandı, işkence gördü, cezaevlerinde çürütüldü. Partiler kapatıldı. 

12 Eylül anayasası Türkiye'nin içinden çıkamamış olduğu demokrasi sorununun baş müsebbibidir. Seçim sistemi, siyasi partiler kanunu, YÖK süreci, çalışma hayatı, etnik-siyasi-dini baskılar ve şimdi aklıma gelmeyen pek çok sorun 12 Eylül anayasasından kaynaklanmaktadır. 

1980 darbesi ile ilgili olarak simgesel olarak ceza aldı. Ölünün arkasından konuşulmaz ancak onun ölümünün ardından akılda onun diktatörlük uygulamalarından başka bir şey kalmamıştır. Bu dünyada yargılandığı davada yaptırıma maruz kalamamıştır. Toplumun çoğunluğunun sahip olduğu İslam inancına göre öbür tarafta ve tarih önünde yargılanacağından şüphe yoktur. Son...