23 Aralık 2012 Pazar

Havadan Sudan


Hep ciddi konular mı yazacağız. Biraz da havadan sudan yazalım.
Geçen hafta kış bir günlüğüne geldi ve gitti. İki saatlik kar yağışı ile İstanbul altüst oldu.
Bu hafta kışı dolu dolu yaşamaya devam edeceğiz. 

*                               *                               *

Küresel iklim değişikliği sebebiyle eski kışları yaşayamadığımız gibi kimsenin farkında olmadığı bir tehlike ile karşı karşıyayız; kuraklık ile. 

28.01.2012 tarihi itibariyle İstanbul’da barajların doluluk oranı %66. Son 15 gündeki yağışlarla yüzde 3’lük bir artış meydana gelmiş. Bu artışın tek sebebi yağışlar değil. Şehir dışından yapılan su takviyesi de barajların doluluk oranını arttırıyor. Kısacası taşıma su ile değirmen döndürülmeye çalışılıyor. 

    *                                *                                *

Resmi rakamlara göre ülke nüfusunun %18,’sine teşkil eden 13.624.240 kişi İstanbul’da ikamet ediyor. Kilometrekareye 2.622 kişi düşüyor. İl nüfusunun %99’u şehirde ikamet ediyor. Köy nüfusu 141.000 kişinin biraz üzerinde.  Günlük olarak İstanbul’a çalışmak ve okumak için gelenler genel toplama dâhil değil. Taşıma gibi tek bir kamu hizmetinde genel toplama dâhil edilip edilmediklerini merak ediyorum. İstanbul’da trafik en büyük problem. Neredeyse günün 14 saati trafik tıkalı.  

  *      *                                  *

Kentsel Dönüşüm Projesinin yapı stoğunun yenilenmesinde faydalı olacağı tartışmasız. Ancak imar sınırlamalarının parsel başına artması ile birlikte kilometrekareye düşen insan sayısı ve haliyle nüfus artacak. Kabataslak bir hesapla sadece imar durumu yani binalardaki kat sayısında %20’lik bir artış yapalım. İstanbul’un nüfusu birden 16,5 milyona yükseliyor.
Kentsel Dönüşüm Yasa tasarısından bahsettiğimiz yazımızı okuyan emekli vatandaşımız Ahmet Bey 4 katlı 35 senelik bir binada oturduğunu belirtmiş bizim halimiz ne olacak diye sormuştu. Ben de cevap olarak kendisine eski evlerinin yıkılacağını 4 katlı apartmanlarının 8-10 katlı bir apartmana dönüşebileceğinden bahsetmiştim. Kabaca bir hesap yaparsak 4 katlı apartman 8 kata çıktığındaki %100’lük imar artışı tüm İstanbul’da meydana gelirse nüfus 26 milyonun üzerine çıkacak. 

                        *             *                                    *

Çoğunluğu 2B’lik (Orman vasfını yitirmiş ) araziler üzerine kurulmuş olan tek katlı gecekondular ile 2-3 katlı aile apartmanları yasal statüye kavuştuktan sonra ayrıca kentsel dönüşümden ve imar durumundaki artıştan da faydalanacaklar. %100’lük imar artışı ile 26 milyona çıkması beklenen İstanbul nüfusundaki artış senaryosu, 2B ve Kentsel Dönüşüm projelerinin getirdiği kat artışı ile birlikte aklıma getirmek istemiyorum ama İstanbul’un nüfusunu 50 milyona bile çıkarabilir. 

 *    *         *

CHP İstanbul Milletvekili Ali Özgündüz İstanbul’a yapılacak 3. köprünün trafik sorununu çözmeyeceğini ve nüfusu büyük oranda arttıracağını savunarak ‘’Nüfus 23 milyona kadar çıkabilir. Bu bir cinnet senaryosudur, İstanbul batar’’ demişti. Sayın Ali Özgündüz’ün senaryosu sadece 3. Köprüden ibaret. 

  *         *

Anadolu Yakası’nda Poyrazköy’den Avrupa Yakası’nda Garipçe’ye bağlanacak olan 3. Köprü haliyle yolun çevresinde şehirleşmeye sebebiyet verecek. 2B’lik arazilerle ilgili benzer durum 3. Köprü Yolu çevresinde de oluşacak.

  *         * 
Herkesin merakla beklediği ve seçimlerden sonra 3. Köprü, 2B ve Kentsel Dönüşüm ile entegre olarak hız kazanan Çılgın Proje de hesaba katıldığında herhalde tüm Türkiye 75 milyon İstanbul’da yaşayacak hale gelecek. 75 milyon insan ne yiyecek ne içecek,  gidecek yolu nasıl bulacak.  Bu şehirde Belediye Başkanı olmak istemezdim.

  *         * 

Anadolu’da yaşayacak verimli kaynaklarımızı işleyecek insan kalmayacağı için 2. Dünya Savaşı’nda çalışacak adam bulamayan Almanya gibi bizde yurt dışından işçi talep etmeye başlayacağız. aliemredesat@gmail.com