20 Nisan 2015 Pazartesi

Bugün Boşandım Ne Zaman Evlenebilirim?

Mahkemenin boşanma hükmünü açıkladığı karar celsesinde hemen boşanmaya karar verilmez. Bu genel bilinen bir yanlıştır. 

Hukuk yargılamasının nasıl yapılacağını belirleyen Hukuk Mahkemeleri Kanunu'na göre öncelikle mahkemenin duruşmada açıklamış olduğu kısa kararın gerekçesinin yazılması gereklidir. Anayasamıza göre mahkemelerin kararlarının gerekçeli olması zorunludur. 

Gerekçeli Karar yazılınca da iş bitmiyor. Öncelikle kararın tebliğe çıkarılması gerekiyor.


Kararın tebliğe çıkarılması ne demek?

Tarafların temyiz hakkı kararının tebliğ edilmesi ile başlar. Kararın tebliğinden itibaren 15 günlük yasal süresi içinde temyiz hakkı kullanılmaz ise aile mahkemesinin boşanma kararı kesinleştir. Kesinleşme şerhli gerekçeli kararın bir sureti nüfus müdürlüğüne gönderilir. Nüfus müdürlüğü tarafların boşandıklarını nüfus kaydına şerh düşer.

Boşanan erkek kararın kesinleşmesinden sonra dilerse hemen evlenebilir. Ancak kadın için aksi durum söz konusudur. Kadın hemen evlenemez. İddetin geçmesi gerekir.

İddet Nedir?
İddet kadının boşanma sonrası beklemesi gereken süredir. Bu süre 300 gün olarak belirlenmiştir. 300 günlük süre kadının boşanma esnasında hamile olması halinde eski evliliğinden doğacak olan çocuğun soybağında karışıklık olmasını engellemek için belirlenmiştir.

İddetin Kaldırılması Nedir?
Kadın boşandıktan sonra evlenmek için 300 gün beklemek istemiyorsa mahkemeden iddetin kaldırılmasını talep etmek zorundadır.

İddet Nasıl  Kaldırılır?
Mahkemeden iddetin kaldırılması dilekçe ile müracaat ile olur. Bu müracaatta bulunacak kadının hastaneden hamile olmadığına dair rapor alması gerekmektedir. İspat yükü kadındadır.

Sonuç olarak boşanan kadın iddet bittikten veya kaldırıldıktan sonra evlenebilirken erkek hemen evlenebilir.

Boşanma Davaları
Anlaşmalı Boşanma 
Avukat Vekaletnamesi
Neden Avukat Tutmak Gerekir?
Ücretsiz Avukat

ve merak ettiğiniz pek çok konuya eski ve yeni site haritası bölümünden ulaşabilirsiniz. Cevabına bulamadığınız sorularınızı okuduğunuz yazının alt tarafındaki yorum bölüme yazı yazarak sorabilirsiniz veya iletişim bölümünden e-posta ile ulaşabilirsiniz.