23 Nisan 2015 Perşembe

Çocuk Sayısı


TÜİK'in 2014 raporuna göre Türkiye nüfusunun %29.4'ü olan 22.838.482 kişiyi çocuklar oluşturuyor. 
Birleşmiş Milletler rakamlarına baktığımızda ülkemizdeki çocuk sayısı dünya sıralamasındaki 242 ülke arasındaki ilk 51 ülke dışındaki ülkelerin tümünün nüfusundan daha fazla.

Resmi rakamlara göre ülkemizde 77. milyon Türk vatandaşı yaşıyor. 4 milyon Türk vatandaşımızda ülke sınırları dışında hayatlarını idame ettirmeye çalışıyor.

Yaklaşık 2,5.milyon Suriye vatandaşı ile sayıları 1 milyon civarında olan çoğu kaçak 1 milyon Orta Asya Türkünü de sayıya dahil ettiğimizde 85 milyon insan bu topraklardan ekmek çıkarmaya çalışıyor.  

Nüfus politikası isimli yazımızda İstanbul özelinde nüfus sorunlarından bahsetmiştik. 

Nüfus projeksiyonlarına bakıldığında 2050 sonrasında nüfus düşmeye başlayacak ise de asıl zorluk kıtlık yaşanacak olan bu topraklarda, bırakın mevcut nüfusun artmamasını nüfus azalmaya başlasa bile kaynakların yeterli olmayacağı gerçeğinin bilimsel tez olmaktan çıkıp gerçekleşmeye başlamasıdır. 

Suriye'deki göç hareketi gibi ilerleyen yıllarda, kriz ortamının hakim olduğu çevre ülkelerden de göç hareketinin artarak devam edecek olmasının ihtimaller hesabında yüksek olasılık olarak gösterildiğini unutmamak lazım. 

Türkiye son yıllardaki dış politika hamleleri ile çevre ülkeler üzerinde nüfuz sahibi olmaya çalışmakta olması göç hareketlerinin artacağının göstergesi olacağı kanaatindeyim. 

Son yıllarda kaba doğum hızının düşüşü sayın Cumhurbaşkanımızın nüfus artışına ve nüfusun gençleşmesine dair politikalarına sükutu hayata uğratmakta ise de 2. Dünya Savaşı sonrasındaki Almanya Cumhuriyeti incelemekte fayda var. 

Rakamlar farklı kaynaklarda farklı ifade edilmekteyse de Almanya'nın kaba taslak 10 milyon can kaybı bulunmaktadır. Kayıpların büyük kısmını erkek nüfus oluşturmaktadır. 2. Dünya savaşı sonrasında 4 ülke tarafından işgal altında kalan Almanya işgal kuvvetlerinin çekilmesinin ardından soğuk savaş dönemini yaşamıştır. Doğu Almanya Sovyet Rusya politikalarının hakimiyeti altındayken Batı Almanya kapitalist sistemin kurallarının yerleştiği bir ülke olmuştur. Her iki dünya savaşından da yenilgi ile çıkmasını bilen Almanya nüfusunun yetersiz kalmasını sorun olarak algılamamış başta Türkiye olmak üzere Avrupa'daki pek çok ülkeden yabancı işçiyi bünyesine katmıştır. 2000 yıllardaki göçmen politikası ile yabancı işçilerin bir kısmı Alman vatandaşlığına geçmiş ancak bunlar eski ülkeleri ile bağlantılarını da koparmamışlardır. 

Şu gerçek bilinmelidir ki benzer bir durum Türkiye'nin başına gelmiş olsa idi Türkiye'de komşu ülkelerden yabancı işçi temin edebilirdi. Türkiye Türkleri sayısal olarak azalsalar ile diasporada yaşayan Türklerin ülkelerine geri dönerek Türkiye'ye canlandırabileceklerini düşünüyorum. Bunlar yetersiz kalsa bile Orta Asya ya da komşu ülkelerdeki Türklerde bu konuda Türkiye'nin potansiyel müttefiki konumundadırlar. 

Nüfusun kontrolsüz olarak arttırılmasının meydana getirebileceği tehditleri daha önce ki yazımda belirtmiş olduğum için tekrarlamıyorum ancak çocuk sayısının bu kadar çok olduğu bir ülkede eğitim, sağlık, sosyal güvenlik sorunlarının misli ile fazla olacağının da altını çizmek istiyorum. 

Saygılarımla



ve merak ettiğiniz pek çok konuya eski ve yeni site haritası bölümünden ulaşabilirsiniz. Bilgi paylaştıkça güzel. Cevabına bulamadığınız sorularınızı okuduğunuz yazının alt tarafındaki yorum bölüme yazı yazarak sorabilirsiniz veya iletişim bölümünden e-posta ile ulaşabilirsiniz.